Održan radni sastanak o hitnoj sanaciji dimnjaka i ugradnji bojlera, čime bi se dijelu građana omogućio povratak u svoje domove

Objavljeno: 04. 05. 2020. , Ažurirano: 05. 05. 2020.

U Nacionalnoj i sveučilišnoj knjižnici 4. svibnja održan je radni sastanak o hitnoj sanaciji dimnjaka i ugradnji bojlera, čime bi se dijelu građana omogućio povratak u svoje domove. Na sastanku koji je sazvao potpredsjednik Vlade i ministar graditeljstva i prostornog uređenja Predrag Štromar bili su predstavnici inženjera, Građevinskog fakulteta i dimnjačara, a na inicijativu HGK i upravitelji zgradama s područja Zagreba i izvođači građevinskih radova. Iz Hrvatske gospodarske komore na sastanku su bile potpredsjednica HGK za graditeljstvo, promet i veze Mirjana Čagalj i direktorica Sektora za graditeljstvo i komunalno gospodarstvo Katarina Sikavica.

Na sastanku se pokušalo doći do konkretnijih rješenja kako pomoći ljudima i brzo im omogućiti povratak u domove s toplom vodom i grijanjem. Svjesni činjenice da će cjelokupna obnova trajati godinama, a ljudi nemaju vremena to čekati, potrebno im je ponuditi brzo rješenje. Desetljećima postoje neslaganja između različitih službenih tijela u vezi s dimnjacima i načina grijanja te se sada stvari koje nisu rješavane godinama pokušavaju riješiti u nekoliko tjedana razgovorima struke i kompromisom. Najvažnije je zajedno riješiti problem i dati jasne upute upraviteljima što im je činiti. Jedno je rješenje prijedlog ministarstva da se upraviteljima zgrada koje su pretrpjele oštećenja nakon sanacije doznače sredstva u iznosu od 20.000 kn po stanu. Taj bi iznos bio namijenjen isključivo za projektiranje i sanaciju zajedničkih dimnjaka te nabavu bojlera. Ovaj prijedlog plod je dogovora s ministarstvima za zaštitu okoliša i financija te strukovnih komora i Građevinskog fakulteta koji su procijenili trošak projektiranja i radova na sanaciji dimnjaka i promjeni bojlera.

Mirjana Čagalj, potpredsjednica HGK za graditeljstvo, promet i veze, smatra kako je uloga upravitelja zgradama u ovom procesu iznimno bitna i da su danas mogli navesti sve što ih muči te dobiti informacije kako mogu najbolje odraditi sanaciju ovog dijela radova, po kojim pravilima i cijenama. Ministarstvo će na užem sastanku struke, koji je dogovoren za srijedu, donijeti konkretne upute za upravitelje koje će im pomoći u radu, a Hrvatska gospodarska komora i dalje će informirati o hrvatskim proizvođačima i izvođačima koji su također danas bili na sastanku, koji su sposobni i spremni odraditi tražene radove na najbolji mogući način. Sanacija od potresa bit će velik izazov i prilika za građevinsku struku, ali moraju se postaviti okviri koji su prihvatljivi jer su ovo ekstremne situacije te se ne smiju građani ostaviti na vjetrometini, a istovremeno se radi i o javnom novcu.

Hrvatske tvrtke imaju iskustvo i znanje, hrvatski građevinski materijal je kvalitetan i svi koji sudjeluju u obnovi Zagreba, od projektanata do investitora i izvođača, moraju o tome voditi računa koliko god je to moguće.

Više pročitajte na https://mgipu.gov.hr/vijesti/prijedlog-20-000-kuna-po-kucanstvu-za-dimnjake-i-bojlere/10747