Vrijeme održavanja: 06.02.2020.

Objavljeno: 10. 02. 2020. , Ažurirano: 10. 02. 2020.

U HGK – Županijskoj komori Split 6. veljače održana je sedma sjednica Strukovne grupacije trgovine hranom i pićima na kojoj se aktivno raspravljalo o nužnosti pronalaska optimalnog rješenja za rad, odnosno zabranu rada nedjeljom te zapošljavanja ponajprije kvalitetne radne snage radi zaštite i unapređenja cjelokupnog trgovinskog poslovanja.

Savjetnica pravobraniteljice za osobe s invaliditetom iz Područnog ureda u Splitu Maja Karaman Grbavac predstavila je zakonsko uređenje osiguranja pristupačnosti trgovačkih objekata osobama s invaliditetom kako bi se smanjio, odnosno potpuno anulirao diskriminacijski odnos prema invalidima i omogućilo im se jednakopravno sudjelovanje u društvenom životu.

Poslovna tajnica Grupacije Ines Budrović sudionicima je prenijela zaključke Vijeća Udruženja trgovine koji se odnose na Zakon o zabrani nepoštene trgovačke prakse u lancu opskrbe hranom, točnije na njegov 34. članak koji utvrđuje da će Ministarstvo poljoprivrede obaviti naknadnu procjenu učinaka u roku dvije godine od dana stupanja na snagu Zakona.

Predsjednik Grupacije Nedjeljko Zec ukratko je predstavio zajednički stav malih trgovaca o radu nedjeljom, odnosno o zabrani rada nedjeljom: 41 posto njih je za zabranu rada nedjeljom; 16 posto za rad tijekom godine – 16 tjedana (odluka trgovca o terminu); 18 posto za rad u sezoni – 12 tjedana (nedjelja) te 26 posto za dozvoljen rad trgovina tijekom cijele godine.

Ravnatelj Komercijalno-trgovačke škole u Splitu Velimir Ćurčija predložio je da se tvrtke odluče na stipendiranje uspješnih učenika, čime bi se potaknulo upisivanje kvalitetnijeg učeničkog kadra u zanimanje prodavač te svakako omogući četverogodišnje srednjoškolsko obrazovanje da bi se nadarenima omogućilo eventulano daljnje školovanje.