Vrijeme održavanja: 17.12.2019.

Objavljeno: 23. 12. 2019. , Ažurirano: 24. 12. 2019.

Ministarstvo rada i mirovinskoga sustava i Hrvatska gospodarska komora – Europska poduzetnička mreža, 17. su prosinca u HGK u Zagrebu organizirali stručni seminar Nadzor nad radom ovlaštenih osoba i unapređivanje sustava zaštite na radu.

Cilj seminara bio je informirati osobe ovlaštene za obavljanje poslova zaštite na radu i njihove stručnjake, prije svega, o nedostacima koji su uočeni u provođenju stručnih nadzora kao i najava buduće revizije.

Skup su otvorili Vesna Torbarina, voditeljica Odjela za projekte, programe i fondove EU u HGK i Ambasadorica Europske agencije za sigurnost i zaštitu na radu (EU OSHA), te Muhidin Omerdić, voditelj Službe za unapređivanje sigurnosti na radu i ovlaštenja Ministarstva rada i mirovinskoga sustava.

Nakon toga je Davorin Kacian, direktor tvrtke Kacian Consulting d.o.o., predstavio implementaciju međunarodne norme za sustav upravljanja zdravljem i sigurnošću na radu ISO 45001 koja će do ožujka 2021. godine potpuno zamijeniti postojeću normu OHSAS 18001. 

STRUČNI SEMINAR „Nadzor nad radom ovlaštenih osoba i unapređivanje sustava zaštite na radu“.jpg
Predavanje na seminaru o novim normama u zaštiti na radu; Izvor: HGK.


O najavi izmjena propisa iz područja zaštite na radu govorio je Ivica Orač Šukelj, voditelj Službe za zaštitu na radu Ministarstva, te je pozvao sve da se pravovremeno uključe u e-savjetovanje.

Iskustva iz stručnih nadzora prezentirao je Muhidin Omerdić te je naglasio kako ovlaštene osobe za obavljanje poslova zaštite na radu imaju određenu ulogu i odgovornost u promicanju kulture i izvrsnosti u području zaštite na radu kod poslodavaca na temelju važećih propisa, odnosno u skladu sa Zakonom o zaštiti na radu i drugim propisima.

Seminar je zaključen pitanjima i informacijama vezanim uz implementaciju Informacijskog sustava zaštite na radu na koja je odgovarao Antonio Jaić, viši stručni savjetnik u Ministarstvu.

Program je moderirala Marina Borić, viša stručna savjetnica Ministarstva, koja je na kraju zahvalila predavačima, predstavnicima HGK-a i publici.