Guverner HNB-a u predstavio strategiju uvođenja eura na tematskoj sjednici Gospodarskog vijeća

HGK ŽK Pula
Tematska sjednica Gospodarskog vijeća
Vrijeme održavanja: 09.02.2018.   /   Rok prijave: 05.02.2018.

Tematska sjednica Gospodarskog vijeća kojom je presjedala predsjednica HGK – Županijske komore Pula Jasna Jaklin Majetić organizirana je 9. veljače radi upoznavanja s ekonomskim koristima i troškovima uvođenja eura, pojašnjenja postupka uvođenja te potrebnih aktivnosti, uključujući ekonomsku politiku Vlade RH i Narodne banke.

Uvodničar sjednice, guverner HNB-a Boris Vujčić istaknuo je kako su za uvođenje eura nužne reforme, među ostalim, reforme tržišta rada i poreznog sustava, učinkovitosti javne uprave i pravosuđa, boljeg funkcioniranja zdravstva, obrazovanja te rješavanje strukturnih problema na tržištu rada. Ulazak u europodručje u Hrvatskoj bi se pozitivno odrazio, među ostalim, na izvoz, investicije, turizam i brodogradnju te bi u konačnici došlo do smanjenja kamatnih stopa i uklanjanja valutnog rizika.

 „Prvi je korak ulazak u tečajni mehanizam u kojem zemlja mora provesti dvije godine prije uvođenje eura, za što ne postoje jasno definirati kriteriji, već se ostale zemlje članice moraju složiti s time da je Hrvatska spremna ući u taj mehanizam“, rekao je Vujčić.

Kontakti

  • Koraljka Vitasović Viša stručna suradnica Tel: +385 52 378 135 Email: kvitasovic@hgk.hr