Objavljeno: 07. 05. 2020. , Ažurirano: 08. 05. 2020.

Republika Hrvatska i 22 države članice Europske unije (Belgija, Bugarska, Cipar, Češka, Danska, Estonija, Francuska, Njemačka, Grčka, Mađarska, Italija, Latvija, Litva, Luksemburg, Malta, Nizozemska, Poljska, Portugal, Rumunjska, Slovačka, Slovenija i Španjolska) potpisale su 5. svibnja 2020. godine Sporazum o prestanku bilateralnih ugovora o ulaganjima između država članica Europske unije (na engleskom jeziku, .PDF, 803 kB).

Sporazum slijedi Izjave predstavnika vlada država članica od 15. i 16. siječnja 2019. godine, o pravnim posljedicama presude Suda Europske unije u predmetu Achmea i o zaštiti ulaganja u Europskoj uniji, u kojima su se države članice obvezale raskinuti svoje bilateralne sporazume o ulaganjima zbog neusklađenosti s pravom Europske unije.

Sporazum podliježe potvrđivanju u skladu s nacionalnim procedurama država članica, a stupit će na snagu 30 dana od dana kada glavni tajnik Vijeća Europske unije primi drugi instrument o ratifikaciji, potvrđivanju ili prihvatu Sporazuma.