Škorić: HGK pomaže staviti domaća vina na svjetske vinske karte

HGK

„HGK će i dalje kroz ovakve manifestacije promovirati vina Hrvatske i kroz vinske omotnice voditi naše vinare po cijelome svijetu. Ove godine smo bili u SAD-u i u Švicarskoj, a u planu je i Kanada. Naša vina, poznata po kvaliteti, tako će obići cijeli svijet. Prošlogodišnja berba je bila dobra, a želim vam još bolju berbu ove godine, da s našim vinima uđemo na globalne vinske karte“, kazao je Ivan Škorić, potpredsjednik HGK za poljoprivredu, šumarstvo i ribarstvo otvarajući En Primeur 2018., premijerno kušanje mladih vina sorte malvazija istarska u organizaciji Udruženja vinarstva HGK i udruge Vinistra.

Ivan Škorić.JPG

Ivan Šokrić; Izvor: HGK

„Prošla vinogradarska godina je meteorološki bila iznimno zahtjevna. Tijekom vegetacije istarski vinogradari i vinari suočili su se s izrazito visokim temperaturama i sušnim razdobljem s vrlo malo kišnih dana. S druge strane, vrijeme dozrijevanja obilježeno je padom temperature i dugim kišnim razdobljem. Tako visoke ljetne temperature ubrzale su dozrijevanje grožđa pa je veći dio malvazija sazrio i ubran je prije kišnog razdoblja i pada temperature u rujnu. Malvazije koje su kasnije brane, zbog stagnacije rasta šećera, pridonijele su umjerenom i ujednačenom sadržaju alkohola u vinu“, istaknuo je profesor Mario Staver s Poljoprivrednog odjela Poreč Veleučilišta u Rijeci na radionici „Malvazija kroz različite terroire Istre“.

Tom prigodom predstavljeno je sedam zanimljivih malvazija iz pet različitih dijelova Istre. Nikola Benvenuti, predsjednik Vinistre, kazao je da je prošla vinogradarska godina meteorološki bila iznimno zahtjevna. „Tijekom vegetacije istarski vinogradari i vinari suočili su se s izrazito visokim temperaturama i sušnim razdobljem s vrlo malo kišnih dana. S druge strane, vrijeme dozrijevanja obilježeno je padom temperature i dugim kišnim razdobljem“, kazao je Benvenuti.

Marko Gržinić, vlasnik istoimenog OPG-a, istaknuo je da je jako zadovoljan prošlogodišnjom berbom. „Bila nam je malo napornija berba zbog lošijeg vremena, ali inače je godina bila jako dobra, a to se osjeti i na kvaliteti vina“, naglasio je Gržinić.

En Primeur - 2018..JPG

Izvor: HGK

Prvo je ovakvo kušanje malvazija organizirala udruga Vinistra 2012. godine, po uzoru na tradicionalno kušanje u Francuskoj. Ove se godine u sklopu En Primeura predstavilo 57 proizvođača istarskih malvazija, dvadesetak proizvođača autohtone sorte Bregovite Hrvatske, berba 2017. te nekoliko proizvođača žlahtine.

En primeur degustacijama, tj. predstavljanjem mladih bijelih vina želi se profesionalcima u enogastronomiji prikazati potencijal berbe te im olakšati odluku o kupovini ili rezervaciji mladih vina. Vinari predstavljaju svoja mlada vina, najčešće još nerazbistrena, poput mošta, a smisao je pokušati zaključiti kakvo će vino biti u svojoj zrelosti.