Obiteljski iznajmljivači Karlovačke županije također traže javnu upravu da uvažava stajališta struke

ŽK Karlovac / ŽK Karlovac
Vrijeme održavanja: 22.11.2016.
O temama s nedavno završenog Foruma obiteljskog smještaja u Zadru i o rezultatima protekle turističke sezone, u Karlovačkoj županiji raspravljalo se na 3. sjednici Strukovne skupine obiteljskog turizma Karlovačke županije koja se u ŽK Karlovac održala 22. studenoga.

Nakon kratkog izvještaja s Foruma, članovi Strukovne skupine pozitivnim su ocijenili otvaranje tema parafiskalnih davanja poput RTV pristojbe, naknade za glazbena autorska prava i komunalne naknade. K tome, suglasili su se sa stavom kojeg je na Forumu iznio Nedo Pinezić, predsjednik Zajednice obiteljskog turizma HGK, da najavljenoj rekategorizaciji, odnosno novoj standardizaciji obiteljskog smještaja treba pristupiti vrlo oprezno i težište staviti na brendiranje smještaja, tj. izvornog hrvatskog domaćinstva. S obzirom na značajan udio obiteljskog smještaja u hrvatskom turizmu, potrebno je više komunikacije od strane nadležnih institucija i ministarstava te uvažavanja stavova poduzetnika iz ovog segmenta. U tom smislu, članovi strukovne skupine pozvani su da se odazovu na pozive Zajednice obiteljskog turizma i artikuliraju svoja mišljenja.

Članovima Strukovne skupine prezentirana su i kretanja turističkog prometa u Karlovačkoj županiji koja je, osim grada Zagreba i Ličko-senjske županije zbog njene obalne komponente, po broju turista i noćenja najuspješnija kontinentalna županija. U razdoblju od siječnja do rujna ove godine ostvareno je 254.948 dolazaka turista i 430.545 noćenja što je 17% više nego u istom razdoblju prošle godine. Najveći dio turističkog prometa ostvaren je u općini Rakovica te u gradovima Slunju i Karlovcu.

Kroz raspravu, predstavnici obiteljskog turizma razmijenili su iskustva u poslovanju s internetskim portalima Booking.com i Airbnb te uglavnom negativna  iskustva tijekom inspekcijskog nadzora. Ukazano je na neujednačenost prakse nadzora u različitim regijama Republike Hrvatske, na teškoće u iznalaženju povoljnih kreditnih sredstava kod banaka te potrebu bolje suradnje s turističkim zajednicama u cilju zajedničke promocije destinacije.

Zaključeno je da se u narednom razdoblju organiziraju edukacije na teme iz područja inspekcijskog nadzora, marketinških vještina, poreznog statusa iznajmljivača i poslovanja s internetskim portalima.

Uz delegirane predstavnike privatnih iznajmljivača i predstavnike Županijskih komora Karlovac i Otočac na sjednici su sudjelovali i predstavnici lokalnih turističkih zajednica.

Kontakti

  • Valentina Sečen viša stručna suradnica Tel: +385 47 612111 Email: vsecen@hgk.hr