Održana Sjednica Strukovne grupacije za graditeljstvo i industriju građevinskog materijala ŽK Bjelovar

Vrijeme održavanja: 31.01.2018.

U ŽK Bjelovar je 31. siječnja održana sjednica Strukovne grupacije za graditeljstvo i industriju građevinskog materijala na kojoj je sudjelovao župan Bjelovarsko-bilogorske županije Damir Bajs sa suradnicima, predstavnik HZZ-ova Područnog ureda Bjelovar Nenad Martinovski, članovi ove Strukovne grupacije i predstavnici građevinskih obrta županije.

Župan Damir Bajs istaknuo je značaj organiziranog okupljanja predstavnika građevinskog sektora županije i sudjelovanja na javnim natječajima koje raspisuje županija, što je rezultiralo novim ugovorima za građevinske radove na objektima u vlasništvu županije koje će izvoditi tvrtke i obrti s područja županije. Najavio je i nove natječaje za obnovu domova zdravlja i obrazovnih institucija na području županije te punu podršku nadležnih županijskih službi tvrtkama i obrtima koje će se javiti na te natječaje, uz poštovanje svih zakonskih propisa i procedura.

Osvrt na problem kvalificirane radne snage u građevinskom sektoru u županiji i u cijeloj RH uz predstavljanje novih podataka o stanju zaposlenosti u građevinskim djelatnostima predstavio je Nenad Martinovski, rukovoditelj Odjela za tržište rada Hrvatskog zavoda za zapošljavanje, Područnog ureda Bjelovar. Kao osnovni problem nedostatka radne snage u građevinskom sektoru naveo je nedostatak interesa mlađe populacije za tu vrstu zanimanja te činjenicu da na području Bjelovarsko-bilogorske županije ne postoji obrazovna institucija s programom obrazovanja za takva zanimanja.

Predsjednik Strukovne grupacije Dragutin Kostanjšek predložio je da se taj problem počne žurno rješavati kako se ne bi dogodilo da u bliskoj budućnosti poslova u graditeljstvu bude sve više, a radne snage sve manje, što je već sada vidljivo. Uvoz radne snage isto nije dugoročno rješenje ovog problema, a iskustva pokazuju da je u zemljama iz okružja RH teško pronaći dovoljan broj kvalitetnih građevinskih radnika. Metode rješavanja tog akutnog problema mogle bi biti poticajne mjere za radnike u graditeljstvu, kao npr. beneficirani radni staž, mogućnost ranijeg odlaska u mirovinu, medijska promocija deficitarnih zanimanja, besplatni udžbenici i financijski poticaji za učenike koji se odluče za školovanje za ta zanimanja.

Predstavnici tvrtki članica Strukovne grupacije za graditeljstvo i industriju građevinskog materijala i obrtnici pratili su sva izlaganja s pozornošću i aktivno sudjelovali u raspravi o zajedničkom, udruženom nastupu na javnim natječajima za poslove koji se otvaraju na području županije te o mogućnostima djelovanja ove Strukovne grupacije na rješavanje problema nedostatka kvalificirane radne snage u građevinskim djelatnostima.

Kontakti

  • Miljenko Juratovac Viši stručni referent Tel: +385 43 274 063 Email: mjuratovac@hgk.hr