Vrijeme održavanja: 26.03.2019.

Objavljeno: 20. 03. 2019. , Ažurirano: 28. 03. 2019.

U Hrvatskoj gospodarskoj komori – Županijskoj komori Rijeka, u utorak, 26. ožujka, održana je sjednica Sekcije obiteljskog smještaja HGK –  ŽK Rijeka. Glavna tema sjednice bila je predstavljanje nove kreditne linije Ministarstva turizma i HBOR-a namijenjene privatnim iznajmljivačima.

Sjednicu je otvorio Zdenko Cerović, predsjednik Sekcije obiteljskog smještaja HGK – ŽK Rijeka, a prisutnima se kratko obratila i Blanka Kalokira, koordinatorica u ŽK Rijeka. Budući da članice Sekcije obiteljskog smještaja uglavnom nisu i članice HGK, pozvane su da postanu dobrovoljne članice te su im objašnjene prednosti takvog članstva. Najavljen je i peti Nacionalni forum obiteljskog smještaja (FOS) koji će se 29. i 30. ožujka održati u Splitu te četvrti Regionalni forum obiteljskog smještaja Primorsko-goranske županije koji će se u organizaciji HGK –  ŽK Rijeka održati 11. svibnja na Fakultetu za menadžment u turizmu i ugostiteljstvu u Opatiji.

slika sjednica Sekcije obiteljskog smještaja, 26.03.19..jpgVesna Bartolović Stančić, HBOR; Izvor: HGK

Direktorica HBOR-ova Područnog ureda Primorje i Gorski kotar Vesna Bartolović Stančić predstavila je ciljeve programa kreditiranja privatnih iznajmljivača, usklađivanje standarda objekata te poboljšanje postojeće ponude objekata u okviru iste kategorije. Kunski krediti iznose od 20.000 do 375.000 kuna, a krediti uz valutnu klauzulu od 2600 do 50.000 eura. Prihvatljive su namjene kredita: obnova, adaptacija, rekonstrukcija i opremanje postojećih objekata, obnova, izgradnja i opremanje unutarnjih i vanjskih bazena, wellness, izgradnja i opremanje potrebne infrastrukture i pratećih objekata za cikloturizam, sport i rekreaciju te razvoj i unapređenje dodatnih sadržaja kao dopuna ponude uz uslugu smještajnoga kapaciteta u domaćinstvu, dok su neprihvatljive namjene kredita: izgradnja novih i povećanje postojećih smještajnih kapaciteta, refinanciranje postojećih kredita krajnjih korisnika te refundacija vlastitih sredstava krajnjih korisnika uloženih u projekt.

Na sjednici je predstavljen i Plan promocije HGK i županijskih komora za 2019. godinu s posebnim osvrtom na nastupe na turističkim sajmovima te mogućnost sudjelovanja u organiziranim posjetima sajmovima.