Gospodarsko vijeće ŽK Karlovac: Očekuje se rast gospodarstva županije u godini koja dolazi

Vrijeme održavanja: 21.12.2016.   /   Rok prijave: 20.12.2016.
Svečanoj sjednici u ŽK Karlovac prisustvovali su, uz članove Gospodarskog vijeća i ostale ugledne županijske gospodarstvenike, dužnosnici Karlovačke županije i drugih značajnih institucija.

Gospodarsko vijeće Županijske komore Karlovac održalo je svečanu sjednicu u srijedu, 21. prosinca. Tom je prigodom obilježena i dvadeseta godišnjica rada i djelovanja Gospodarskog vijeća Županijske komore Karlovac od završetka rata.

Predsjednik ŽK Karlovac Zlatko Kuzman na sjednici je govorio o aktualnom stanju u gospodarstvu Karlovačke županije i očekivanjima u novoj poslovnoj godini, dok je glavna tajnica ICC-a Hrvatske Sunčanica Skupnjak Kapić predstavila Međunarodnu trgovačku komoru – ICC Hrvatska, najveću svjetsku poslovnu organizaciju.

Publika na sjednici GHV - 21. 12.16..JPG

Uzvanici i publika na svečanoj sjednici Gospodarskog vijeća ŽK Karlovac; Izvor: HGK.

"Međunarodna trgovačka komora, promiče međunarodnu trgovinu, investicije i multilateralni trgovinski sustav", istaknula je Skupnjak Kapić te dodala da ICC-ova globalna mreža obuhvaća 6,5 milijuna tvrtki, trgovačkih komora i poslovnih udruženja u više od 130 zemalja te djeluje putem 93 nacionalna odbora. ICC u Hrvatskoh djeluje od 2003. godine i zastupa interese svih sektora hrvatske poslovne zajednice u svijetu te prenosi svjetska iskustva i omogućava aktivno sudjelovanje hrvatskih tvrtki u svim aktivnostima ICC-a, uz dobrovoljno članstvo.

"Očekivanja u 2017. mnogo su bolja od današnjih jer se naslućuje relativno povoljan trend rasta makroekonomskih pokazatelja na nacionalnoj i lokalnoj razini“, istaknuo je Kuzman u uvodnom izlaganju.

U usporedi s 2015., 2016. godine situacija se promijenila, povećao se BDP, porasla je industrijska proizvodnja, smanjio se broj nezaposlenih, ali se smanjio i broj zaposlenih te aktivno stanovništvo. Porasle su prosječne mjesečne neto plaće, realno i nominalno, smanjio se bruto inozemni dug, dug opće države, a i deficit državnog proračuna je manji. "Konačno, 2016. je prva prava godina izlaska iz krize", kazao je Kuzman.

U strukturi ukupnih prihoda Karlovačke županije, tradicionalno industrijske regije, prerađivačka industrija ostvaruje kontinuirani rast od 2010., a očekuje se i dodatni rast u 2016., što bi omogućilo povratak ostvarenih financijskih rezultata poslovanja poduzetnika na razinu 2008. Unutar prerađivačke industrije kontinuirani rast ostvaruju prehrambena i metaloprerađivačka industrija, dok ostale grane stagniraju ili zadržavaju postojeću razinu. U Karlovačkoj županiji se smanjuje broj nezaposlenih i aktivno stanovništvo, a s druge strane raste broj zaposlenih u industriji. Vanjske migracije stanovništva županije odraz su negativnoga migracijskog salda unatrag pet godina. Kretanje robne razmjene Karlovačke županije u razdoblju 2010. – 2015. upućuje na udvostručenje vrijednosti robnog izvoza, što je dobar pokazatelj za županijsko gospodarstvo, povećava se udio izvoza u ukupnim prihodima poduzetnika.

Kontakti

  • dr. sc. Zlatko Kuzman predsjednik Županijske komore Tel: +385 47 611180 Email: zkuzman@hgk.hr