Vrijeme održavanja: 23.03.2017.

Objavljeno: 23. 03. 2017. , Ažurirano: 27. 03. 2017.

Predstavnici Strukovne grupacije metaloprerađivača Županijske komore Sisak Alas-Info d. o. o. i Applied Ceramics d. o. o. te Područnog ureda Sisak Hrvatskog zavoda za zapošljavanje, sastali su se s roditeljima učenika završnih razreda Osnovne škole Budaševo-Topolovac-Gušće u četvrtak, 23. ožujka.

Linda Biljan iz Područnog ureda Sisak Hrvatskog zavoda za zapošljavanje roditeljima je objasnila postupak upisa u srednje škole te im je predstavila podatke o zapošljivosti mladih, s obzirom na završeno srednjoškolsko obrazovanje. Industrijska i obrtnička zanimanja deficitarna su i ljudi tih zanimanja lakše se zapošljavaju, nego li ljudi iz završenih četeverogodišnjih srednjih škola.

Boris Prpić iz tvrtke Alas Info d. o. o. rekao je da na tržištu nema dovoljno radne snage, iako budućnost industrije nije upitna, niti su plaće zanemarive. Smatra da su tehnička zanimanja djeci tek treći, četvrti ili peti odabir te da nisu dovoljno motivirana tijekom školovanja kada trebaju najviše učiti i stjecati potrebna znanja i vještine za svoje buduće uspješno zapošljavanje.

Milan Sladojević iz tvrtke Applied Ceramics d. o. o. ispričao je da trenutno imaju 95 zaposlenih, od čega je samo 14 u administraciji, a ostali su u proizvodnji. Istaknuo je da im je jedino važno da je radnik bilo koje tehničke struke te da je motiviran na rad i učenje. Zapošljavaju i električare, i strojare, i tokare, i bravare. Surađuju s Industrijsko-obrtničkom školom iz Siska, iz koje im učenici dolaze na praksu. Uvijek primaju i trebaju ljude, tako da onaj tko pokaže da je dobar i motiviran radnik, može biti gotovo siguran da će se zaposliti u tvrtki, tj. vjerojatnost za to vrlo je visoka.

Tajnica Strukovne grupacije metaloprerađivača ŽK Sisak Aneta Radoš pozvala je roditelje da se za sve upite u vezi s metaloprerađivačkim zanimanjima jave Županijskoj komori ili nekome od poslodavaca. Zajednički nam je cilj stvoriti pretpostavke za razvoj kvalitetnih kadrova potrebnih industriji u Sisačko-moslavačkoj županiji, naglasila je Radoš.

Roditeljima je najavljen i posjet učenika tvrtkama Brodocentar d. o. o. i Applied Ceramics d. o. o. tijekom Dana otvorenih vrata metaloprerađivača Sisačko-moslavačke županije.