U ŽK Slavonski Brod održan seminar Primjena Zakona o osiguranju potraživanja radnika u slučaju stečaja poslodavca

HGK
Seminar u ŽK Slavonski Brod
Vrijeme održavanja: 14.03.2017.

U Županijskoj komori Slavonski Brod 14. ožujka održan je seminar Primjena Zakona o osiguranju potraživanja radnika u slučaju stečaja poslodavaca. 

Predavači iz Agencije za osiguranje radničkih potraživanja u slučaju stečaja poslodavaca, ravnatelj Ivan Madunić i stručni savjetnik Nikola Blažić predstavili su nazočnima ulogu i ustroj Agencije te procedure i mogućnosti koje daje država putem Agencije. Na seminaru je sudjelovao i savjetnik predsjednika HGK za rad i zapošljavanje Davorko Vidović.

Agencija djeluje u okviru Ministarstva rada i mirovinskog sustava s ciljem zaštite i osiguranja potraživanja radnika u slučaju stečaja poslodavca i zaštite i osiguranja potraživanja radnika u slučaju blokade računa poslodavca.

Zakonom o osiguranju potraživanja radnika u slučaju stečaja poslodavca (Narodne novine, broj 86/08, 80/13 i 82/15) regulirane su vrste, opseg i način ostvarivanja prava pred Agencijom. Posljednjim izmjenama Zakona (2015.) uveden je i novi institut blokade računa poslodavca.

Sudionici ŽK Slav.Brod_15032017.JPG

Sudionici seminara u ŽK Slavonski Brod; Izvor: HGK

Dosad su posredstvom Agencije isplaćene naknade radnicima pri stečaju poslodavca u iznosu 597.680.174 kuna, a u slučaju blokade računa poslodavca zbog neisplate plaća u iznosu 10.791.142 kuna, što svjedoči o nedovoljnoj informiranosti o djelovanju i mogućnostima koje Agencija pruža.

Nakon uvodnih izlaganja, razvila se vrlo dinamična i stručna rasprava u kojoj su sudjelovali nazočni predstavnici tvrtki, sindikata, stečajni upravitelji, odvjetnici i djelatnici Fine.

Seminar je organizirala HGK – ŽK Slavonski Brod u suradnji s Agencijom za osiguranje radničkih potraživanja u slučaju stečaja poslodavaca.

Kontakti

  • Krešimir Rudec Direktor Županijske komore Tel: +385 35 448 583 Email: krudec@hgk.hr