U ŽK Koprivnica poljoprivrednicima predstavljena izraelska iskustva u suvremenoj poljoprivrednoj proizvodnji

Vrijeme održavanja: 09.03.2017.   /   Rok prijave: 07.03.2017.

U organizaciji Veleposlanstva Države Izrael u RH, ŽK Koprivnica, Israel export instituta i Koprivničko-križevačke županije u četvrtak, 9. ožujka,  u ŽK Koprivnica je održan seminar Primjena novih tehnologija u poljoprivredi, koji je okupio mnogo zainteresiranih poduzetnika iz sektora poljoprivrede s područja Koprivničko-križevačke županije.

Izrael ima oko 8,5 milijuna stanovnika, ukupne površine oko 22.000 četvornih kilometara, od čega je 20% obradiva površina te se većinom navodnjava. Na oko 310.000 ha Država Izrael proizvodi većinu svoje hrane, a uvozi žito, uljane sjemenke, meso, kavu, kakao i šećer.

Proizvodnja na farmama uglavnom se sastoji od mliječnih proizvoda i uzgoja peradi. Dodatno, veliki izbor cvijeća, voća i povrća uzgaja se lokalno, posebno u toplim područjima koje poljoprivrednicima omogućuju prednost u odnosu na europska tržišta. Tijekom zimskih mjeseci, Izrael je europski staklenik iz kojeg se u Europu izvoze lubenice, rajčice, krastavci, paprika, jagode, kivi, mango, avokado, mnoge vrste agruma, ruže i karanfili. Sve navedeno rezultat je visoko razvijenih i inovativnih agrotehnologija koje Država Izrael izvozi diljem svijeta.

"Izraelska tehnologija definitivno može biti primijenjena u Hrvatskoj. Upravo zbog toga smo na seminar doveli predstavnike naših najnaprednijih tvrtki koje se bave razvojem poljoprivredne tehnologije. Izrael je vodeća zemlja u poljoprivrednoj tehnologiji, a imamo i iznimno dobre rezultate u proizvodnji mlijeka. U Izraelu je izumljen sustav navodnjavanja kap po kap, a tu su i solarizacija tla, korištenje otpadnih voda u svrhu navodnjavanja i različiti projekti biotehnologije. Pedeset posto poljoprivredne površine navodnjava se za razliku od RH gdje je to ispod 2%“, rekla je ekonomski ataše Veleposlanstva Države Izrael Josipa Filaković.

Skup je u ime ŽK Koprivnica pozdravila viša stručna suradnica Suzana Operman. „Izrael je izuzetno uspješan u razvoju suvremenih tehnologija upravo kako bi nadoknadio to što zemljopisni uvjeti možda nisu najpovoljniji za poljoprivrednu proizvodnju. Činjenica je da su tamošnji poljoprivrednici prevladali objektivne poteškoće razvojem suvremene tehnologije. Izrael je jedan od vodećih svjetskih korisnika poljoprivrednog navodnjavanja jer se polovica njegove poljoprivredne površine navodnjava, što je kod nas manji dio. Njihova iskustva i znanja mogu se primjeniti i u našoj poljoprivredi", kazala je Operman.

O projektima staklenika govorio je Zohar Ziv iz tvrtke (NETAFIM). O navodnjavanju kap na kap iz iste tvrtke nazočne je upoznao Božidar Žanko. O filtracijskim sistemima u poljoprivredi sudionike je upoznao Itai Rosenberg (NETAFIM) dok je o navodnjavanju silaže govorio Buda Erel iz tvrtke ND Project.

Raviv Morag iz tvrtke Profit agro govorio je o staklenicima, a Branimir Kampl (AFIMILK) o naprednim rješenjima za upravljanje mliječnim farmama. O ishrani bilja bilo je govora u predavanju Zorana Salopeka (ICL Fertilizers), dok je Zlatko Balenović (ADAMA) održao seminar Vvažnost zaštite bilja u uzgoju usjeva.

Nakon predavanja održani su individualni razgovori na kojima su poljoprivrednici razgovarali s izraelskim stručnjacima o implementaciji novih tehnologija na njihovim poljoprivrednim gospodarstvima.

Kontakti

  • Suzana Operman Viši stručni suradnik Tel: +385 48 674 563 Email: soperman@hgk.hr