Udruga računovođa i financijskih djelatnika Karlovac i Županijska komora Karlovac zajednički su organizirali seminar za koji su poduzetnici kao i jedinice regionalne i lokalne samouprave iskazali nesvakidašnji interes. Naime, predmetna Uredba EU počinje se  provoditi 25. svibnja ove godine, unosi određene novosti i predviđa dosta stroge sankcije za kršenje odredbi. Zanimljivo je istaknuti kako je i do sada pitanje zaštite osobnih podataka bilo uređeno Ustavom, posebnim zakonom, kroz dvije nacionalne uredbe i drugim zakonima koji su doticali ovo pitanje. Međutim, skora primjena Uredbe EU izaziva pravu mobilizaciju i jasno je kako će njena provedba biti strogo nadzirana i sankcionirana u slučaju nepoštivanja.   

Predavač je bio odvjetnik Darko Terek, suradnik u časopisu RIF kojega polaznici ovakvih predavanja u Karlovačkoj županiji dobro poznaju. Gospodin Terek naglasio je kako od 25. svibnja 2018. Opća uredba o zaštiti osobnih podataka i Zakon o provedbi Uredbe stavljaju van snage postojeće nacionalne propise na ovu temu.

Uredba se djelomično podudara s postojećim zakonodavstvom, ali unosi i dosta novina. Glavna novina je uvođenje privola za korištenje osobnih podataka. Svaka tvrtka koja želi koristiti nečije osobne podatke mora dobiti privolu. Privola je jedinstveni dokument kojim osoba daje pravo tvrtki da prikupi, koristi i/ili obrađuje njene osobne podatke. Mora biti napisana kratko i jednostavnim jezikom, a u njoj moraju biti navedeni podaci čije se prikupljanje dopušta, koliko dugo ti podaci smiju biti pohranjeni te za kakve obrade smiju biti korišteni. U svakom trenutku osoba može zatražiti informacija o svojim osobnim podacima koje tvrtka ima te ako nema ugovorne obaveze, privolu može povući kad zaželi.

Svaka država članica EU ima obvezu da  osigurava jedno ili više neovisnih nadzornih tijela koja odgovaraju za praćenje primjene Uredbe. To nadzorno tijelo ima zadaće da prati i provodi primjenu Uredbe, rješava pritužbe koje podnese ispitanik ili tijelo, organizacija ili udruženje, provodi istrage o primjeni Uredbe, potiče izradu kodeksa ponašanja, potiče uspostavu mehanizama certificiranja i dr.

U planu je održati još jedno predavanje tijekom svibnja na kojemu će polaznici moći postavljati konkretna pitanja iz prakse.