Dvije dvorane kojima raspolaže Županijska komora Karlovac bile se popunjene do posljednjeg mjesta u vrijeme održavanja seminara o izmjenama poreznih i računovodstvenih propisa i pripremama za sastavljanje GFI-ja za 2018. godinu.

Okupljene sudionike pozdravio je direktor ŽK Karlovac Damir Furdek i iskoristio prigodu da pred tako velikim skupom predstavi novi projekt Hrvatske gospodarske komore Digitalna komora u okviru koje je članicama, javnosti i građanima ponuđena usluga Gospodarska mreža. Govorio je o koristima koje poduzetnici ostvaruju uporabom ove informacijsko-komunikacijske digitalne platforme i načinu na koji se putem interneta mogu prijaviti te naglasio da je korištenje usluge Gospodarske mreže za članice Komore potpuno besplatno.

Za četiri sata, koliko je seminar trajao, predavači iz Hrvatske zajednice računovođa i financijskih djelatnika Luka Orlović, Kornelija Sirovica i Miljenka Cutvarić obradili su temu o sastavljanju GFI-ja za 2018. godinu te izmjenama u čak šest zakona: Zakonu o porezu na dobit, Zakonu o računovodstvu, Zakonu o PDV-u, Zakonu o porezu na dohodak, Zakonu o doprinosima i Zakonu o fiskalizaciji u prometu gotovinom.

Na početku je bilo riječi o novostima koje donosi Zakon o porezu na dobit, izmjenama Zakona o računovodstvu, a spomenut je ponovno i eRačun. Najznačajniji naglasci sa seminara odnose se pak na proširenje snižene stope PDV-a na pet posto na sve lijekove bez obzira izdaju li se na recept ili bez recepta te na knjige, novine i časopise koji se izdaju u elektroničkom obliku, zatim smanjenje stope PDV-a na 13 posto za dječje pelene, žive životinje, svježe meso i kobasice te slične proizvode od mesa, živu i svježu ribu, svježe povrće i suho mahunasto povrće, svježe i suho voće te jaja. Stopa od 13 posto propisana je i za autorske honorare pisaca, skladatelja i umjetnika izvođača pod određenim uvjetima, dok se standardna stopa PDV-a od 25 posto smanjuje na 24 posto tek od 1. siječnja 2020. godine.

I Zakon o izmjenama i dopunama Zakona o porezu na dohodak, čije odredbe stupaju na snagu 1. siječnja 2019. godine, donosi brojne novosti:

  • ukida se dohodak od osiguranja kao izvor oporezivog dohotka fizičkih osoba
  • propisuju se novi neoporezivi primici fizičkih osoba
  • proširuje se krug uzdržavanih članova obitelji i uzdržavane djece
  • propisuje se nova porezna tarifa
  • drugi dohodak ostvaren privremenim i povremenim poslovima u poljoprivredi oporezuje se stopom od 12 posto i smatra se konačno oporezivim dohotkom
  • propisuju se promjene u oporezivanju dohotka od imovine ostvarenog iznajmljivanjem stanova, soba i postelja putnicima i turistima itd.

Od 1. prosinca 2018. godine počinju se primjenjivati i izmijenjene odredbe Pravilnika o porezu na dohodak kojim se propisuje novi neoporezivi primitak radnika. Uz dosadašnju prigodnu godišnju nagradu koju poslodavac može radniku neoporezivo isplatiti u iznosu od 2500 kuna godišnje, propisana je i mogućnost neoporezive isplate prigodne nagrade za ostvarene rezultate rada do iznosa od 5000 kuna. Još je jedna novost za poslodavce i to što će se s isplatom plaće za mjesec siječanj 2019. godine na plaću radnika obračunavati i plaćati samo doprinos za obvezno zdravstveno osiguranje po stopi od 16,5 posto (umjesto po stopi od 15 posto), a neće se više plaćati doprinos za zapošljavanje i doprinos za zaštitu zdravlja na radu.