Seminar Kako poslovati s Australijom

HGK
Vrijeme održavanja: 11.10.2017.   /   Rok prijave: 10.10.2017.

Seminar Kako poslovati s Australijom, koji je održan 11. listopada u prostorijama Komore Zagreb, otvorili su predsjednik Komore Zagreb Zlatan Fröhlich, koji je naglasio kako se hrvatsko-australski gospodarski, politički i društveni odnosi razvijaju uzlaznom putanjom i Elizabeth Marianne Petrovic, veleposlanica Australije u RH, koja je istaknula da su Hrvatska i Australija uvijek bile prijateljske zemlje te diplomatski odlično surađuju, dodavši kako je vrlo važna uloga gospodarskih komora jer dodatno otvaraju prilike za ekonomsku suradnju. Poseban je poticaj daljem razvijanju odnosa dao nedavni posjet predsjednice RH Kolinde Grabar Kitarović Australiji te ministrice vanjskih poslova Australije Julie Bishop Hrvatskoj.

Gospodarske veze dviju zemalja imaju pozitivan trend, što pokazuje ukupna robna razmjena koja je prošle godine iznosila 30 milijuna dolara, dok je u uslugama Hrvatska lani izvezla vrijednost od 100 milijuna dolara u IT sektoru. Hrvatsku je lani posjetilo oko 150.000 australskih turista. Važna je i činjenica da u Australiji živi oko 200.000 hrvatskih iseljenika, koji su prepoznati kao društveno angažirani i uspješni poslovni ljudi. Njihovom povezivanju u poslovnom segmentu pridonijet će i nedavno osnovane četiri Australsko-hrvatske gospodarske komore u Sydneyu, Melbourneu, Perthu i Adelaideu.

Veleposlanica Petrovic je naglasila da je australsko tržište pogodna platforma i za ulazak na azijsko tržište gdje su australske kompanije već etablirane te pozvale hrvatske poduzetnike da imaju na umu i tu činjenicu kada se odlučuju na poslovanje u Australiji. Dodatno se očekuje ubrzano razvijanje gospodarske suradnje kada se prihvati Ugovor o slobodnoj trgovini između Australije i Europske unije o kojem se vode intenzivni pregovori. Australija ulaže znatna sredstva u obrazovanje te je treća najpopularnija destinacija za studij stranih studenata u svijetu, a australska vlada godišnje izdvaja 200 milijuna australskih dolara za stipendiranje stranih studenata.

Predavanje Kako poslovati u Australiji – uvjeti, perspektive i mogućnosti održao je Anthony Weymouth, predstavnik Austradea (Australske trgovačke i investicijske komisije). Naglasio je kako je Australija idealno tržište za prehrambenu industriju, čija se veličina tržišta procjenjuje na 105 milijardi australskih dolara te naglasio da raste i potražnja za namještajem (veličina tržišta 7,5 milijardi australskih dolara), alkoholnim pićima (veličina tržišta 11,5 milijardi australskih dolara), sportskom opremom (veličina tržišta 4,5 milijardi australskih dolara), uz izgradnju infrastrukture i dalji razvoj rudarstva, koja je jedna od temeljnih industrijskih grana. U vojnu opremu planiraju uložiti 200 milijardi australskih dolara, što otvara priliku hrvatskim tvrtkama iz tog sektora za plasman njihovih proizvoda. Mali i srednji poduzetnici čine osnovicu ekonomije, pri čemu ima oko 2 milijuna registriranih malih i srednjih tvrtki.

Predstavnici DOK-ING-a, Končara, Podravke i Veskija, koji su prisutni na australskom tržištu predstavili su svoja iskustva te istaknuli transparentnost, efikasnost (prosječno vrijeme za otvaranje tvrtki je 2,5 dana) i otvorenost u kontaktima s australskim partnerima i državnim institucijama (Australija se nalazi na 5. mjestu u svijetu u rangiranju ekonomskih sloboda) te preporučili otvaranje podružnica naših poduzeća kako bi se olakšalo poslovanje te tako premostila prostorna i vremenska udaljenost.

Predsjednik Komore Zagreb rekao je da Hrvatska gospodarska komora planira odlazak poslovne delegacije naših gospodarstvenika u ožujku iduće godine u Australiju i da je počela pripreme s australskim institucijama i našim diplomatskim predstavništvima u vezi s programom te da će do kraja ove godine objaviti poziv za sudjelovanje u toj delegaciji.

Kontakti

  • Davorka Car viša stručna suradnica Tel: +385 1 460 6800 Email: dcar@hgk.hr