Izvor: Unsplash.com

Primjena napojnica (nagrade za dobro obavljenu uslugu) u uslužnim djelatnostima


Objavljeno: 20. 02. 2024. , Ažurirano: 06. 03. 2024.


Hrvatska gospodarska komora organizira ciklus edukacija na temu primjene napojnica u uslužnim djelatnostima koja će se održati u Osijeku, Splitu, Rijeci i Zagrebu.

Edukacije će voditi stručnjaci iz RRIF-a. 

Na edukacijama će prisustvovati i predstavnici ugostiteljske struke koji su u svoje poslovanje uveli model fiskalizacije napojnica, koji će dodatno iznijeti svoja iskustva vezano za samo primjenu na terenu.

Izmjenama Zakona o porezu na dohodak koje se primjenjuju od 1. siječnja 2024. nakon mnogih inicijativa i opetovanih zahtjeva poslodavaca iz djelatnosti ugostiteljstva, definirano porezno obilježje napojnica. Prema poreznim se propisima napojnica smatra nagradom za dobro obavljenu uslugu primljena od trećih osoba, uz uvjet da je evidentirana u sustavu fiskalizacije gotovinskih računa. Širokom definicijom napojnica kao porezno beneficiranog primitka zakonodavac je otvorio prostor da se napojnice porezno priznaju u svakoj djelatnosti pružanja usluga, ne samo u ugostiteljstvu, frizerskim i kozmetičkim uslugama, gdje su do sada bile uobičajene. Opisano porezno obilježje nagrade za dobro obavljenu uslugu primljene od trećih osoba odnosi se samo na iznos napojnica koje su evidentirane u sustavu fiskalizacije, bilo da su naplaćene u gotovini bilo kreditnim karticama

Na edukacijama će te imati priliku čuti sve detalje vezane za izmjene zakonskih propisa i saznati kako cijeli proces primanja napojnica izgleda u praksi.

Prijaviti se na pojedinu edukaciju možete klikom na poveznicu s mjestom i datumom edukacije

NAPOMENA: Da biste pristupili linkovima ispod morate biti registrirani na platformu Digitalna komora 

Upute za registraciju na Digitalnu komoru možete pronaći u klikom na UPUTE ili ih pogledati na YouTubeu u ovom VIDEU.

Kotizacija:

Za poslovne subjekte koji plaćaju članarinu HGK, vrijednost kotizacije bilježi se kao konzumirana usluga iz plaćene članarine.
Za tvrtke koje ne plaćaju članarinu HGK i druge nečlanice kotizacija po sudioniku iznosi 100,00 EUR + PDV.

OSIJEK, 01.03.2024., Europske avenije 13. Početak edukacije u 11:00 sati, 

SPLIT, 06.03.2024., Trumbićeva obala 4. Početak edukacije u 11:00 sati.

RIJEKA, 08.03.2024., Bulevar oslobođenja 23. Početak edukacije u 11:00 sati.

ZAGREB, 11.03.2024., Rooseveltov trg 2. Početak edukacije u 10:00 sati.

 

UVJETI OTKAZIVANJA: Polaznicima koji plate kotizaciju, a neće moći sudjelovati, potpuni povrat kotizacije bit će moguć samo ako najave svoje otkazivanje na e-mail adresu turizam@hgk.hr najkasnije tri radna dana prije početka edukacije. Nakon tog roka, povrat novca više neće biti mogućUplatom iznosa za sudjelovanje polaznici potvrđuju kako prihvaćaju ove uvjete otkazivanja.