Vrijeme održavanja: 11.03.2019.

Objavljeno: 06. 03. 2019. , Ažurirano: 11. 03. 2019.

Kako na najbolji način istaknuti značaj istraživanja, razvoja i inovacija kao pokretača rasta hrvatskog gospodarstva tema je konferencije “Nacionalni inovacijski sustav za konkurentniju Hrvatsku” u organizaciji Ministarstva gospodarstva, poduzetništva i obrta, koja će se održati 11. ožujka 2019. s početkom u 11 sati u hotelu Sheraton, Zagreb.

Konferencija se održava u sklopu „Strateškog projekta za podršku uspostavi Inovacijske mreže za industriju i tematskih inovacijskih platformi“ koji provodi Ministarstvo gospodarstva, poduzetništva i obrta u partnerstvu s Hrvatskom gospodarskom komorom, a sufinanciran je bespovratnim sredstvima iz Europskih strukturnih i investicijskih fondova.

Jedan je od ciljeva konferencije i predstaviti aktivnosti koje se provode radi uspostave učinkovitog i dugoročno održivoga nacionalnog inovacijskog sustava.

U izlaganjima hrvatskih dužnosnika, eminentnih domaćih i međunarodnih stručnjaka te panel-diskusiji u kojoj će sudjelovati predsjednici Tematskih inovacijskih vijeća, bit će govora o Nacionalnom inovacijskom sustavu i ulogama njegovih dionika u stvaranju novih poslovnih prilika, pametnoj specijalizaciji te o poticanju inovacija suradnjom poslovne i znanstveno-istraživačke zajednice.

Na Konferenciji će biti predstavljeni i planovi i pravila financiranja projekata iz Europskih strukturnih i investicijskih fondova za novo programsko razdoblje 2021. – 2027. i javni pozivi Ministarstva gospodarstva, poduzetništva i obrta za istraživanje, razvoj i inovacije.

Napomena, prijava na Konferenciju moguća je samo sa pozivnicom.

Program

Vrijeme Aktivnost
10:15 - 11:00 Registracija i dobrodošlica
11:00 - 11:00 Uvodno otvaranje konferencije
11:00 - 11:15 Jačanje konkurentnosti hrvatskog gospodarstva uz pomoć istraživanja, razvoja i inovacija, g. Darko Horvat, ministar gospodarstva, poduzetništva i obrta
11:15 - 11:25 Uloga Hrvatske gospodarske komore u poticanju istraživanja, razvoja i inovacija u Republici Hrvatskoj, g. Luka Burilović, predsjednik Hrvatske gospodarske komore (TBC)
11:25 - 11:45 Aktivnosti Inovacijskog vijeća za industriju Republike Hrvatske i tematskih inovacijskih vijeća, g. Mario Antonić, državni tajnik Ministarstva gospodarstva, poduzetništva i obrta i predsjednik Inovacijskog vijeća za industriju Republike Hrvatske
11:45 - 12:20 Planovi i pravila za novo programsko razdoblje 2021. – 2027., predstavnik Ministarstva regionalnoga razvoja i fondova Europske unije (TBC)
12:20 - 12:40 Inovacije kao pokretač rasta – uloga pametne specijalizacije u stvaranju novih poslovnih prilika, g. Stephen Taylor, direktor za inovacije i složene sustave, Area Science Park, Nacionalno tijelo za istraživanja pri talijanskom Ministarstvu obrazovanja, sveučilišta i istraživanja, Trst, Italija
12:40 - 13:00 Jačanje nacionalnog inovacijskog kapaciteta i konkurentnosti: primjeri iz prakse, dr. sc. Jacques van der Meer, bivši voditelj programa inovacijskih kapaciteta; Centar za mediteransku integraciju (Francuska) i savjetnik Uprave za istraživanje i razvoj u Europskoj investicijskoj banci i JASPERS - Zajednička pomoć za potporu projektima u europskim regijama (Luksemburg)
13:00 - 14:00 Pauza za osvježenje i networking
14:00 - 14:30 Javni pozivi Ministarstva gospodarstva, poduzetništva i obrta za istraživanje, razvoj i inovacije, gđa Nataša Mikuš Žigman, državna tajnica Ministarstva gospodarstva, poduzetništva i obrta
14:30 - 15:00 Panel rasprava: poticanje inovacija kroz suradnju poslovne i znanstvenoistraživačke zajednice Panelisti: • prof. dr. sc. Dragan Primorac, predsjednik Tematskog inovacijskog vijeća za zdravlje i kvalitetu života • dr. sc. Jasmina Ranilović, predsjednica Tematskog inovacijskog vijeća za hranu i bioekonomiju • g. Gordan Pešić, predsjednik Tematskog inovacijskog vijeća za sigurnost • dr. sc. Ernest Vlačić, predsjednik Tematskog inovacijskog vijeća za energiju i održivi okoliš • mr. sc. Mija Šipek, predsjednica Tematskog inovacijskog vijeća za promet i mobilnost • dr. sc. David Matthew Smith, ravnatelj Instituta Ruđer Bošković
15:00 - 15:00 Zatvaranje konferencije