Sektor za energetiku i zaštitu okoliša: Održana konferencija Sustainable Recycling & Waste Management

U četvrtak, 28., i petak, 29. siječnja, predstavnik Sektora za energetiku i zaštitu okoliša Hrvatske gospodarske komore sudjelovao je na drugoj Njemačko-hrvatskoj RETech konferenciji Sustainable Recycling & Waste Management koja se održavala u Bonnu i Kölnu. Konferenciju je organiziralo njemačko udruženje RETech, uz potporu Saveznog ministarstva za okoliš, zaštitu prirode i nuklearne sigurnosti.

Cilj konferencije bio je uspostava dugoročne suradnje između državnih tijela, komunalnih tvrtki i institucija obiju zemalja zaduženih za područja zaštite okoliša, gospodarenja otpadom i održivih tehnologija za kružno gospodarstvo. Radilo se i na uspostavi i definiranju smjernica za buduće projekte iz ovog područja na operativnoj gospodarskoj i tehnološkoj razini.

S hrvatske strane izaslanstvo su, uz Sektor za energetiku i zaštitu okoliša Hrvatske gospodarske komore, sačinjavali predstavnici nekoliko komunalnih tvrtki, dogradonačelnici Rijeke i Karlovca, gradonačelnica Viškova, MZOIP-a, FOZEU-a, HAOP-a i nekoliko tvrtki dobavljača opreme iz područja gospodarenja otpadom.

Njemačka, kao jedna od najrazvijenijih članica EU na području gospodarenja otpadom, dala je presjek i prikaz razvoja ove gospodarske grane i u zakonodavnom i u tehnološkom smislu, od početaka pa sve do današnjih dana, ali i naglasak da se razvoj događao uz pogreške i ispravke kako bi cjeloviti sustav funkcionirao u današnjem obliku. Također, konferencijom se provlačio jedan vid zaključka da je društvo u demografskom rastu te da ove aktivnosti oko razvoja neće stati, već će se morati mijenjati i prilagođavati novim okolnostima.

Republika Hrvatska kao najmlađa članica EU pred sobom ima istaknute izazove u postavljanju i razvoju cjelovitog sustava gospodarenja otpadom u čemu njemačko gospodarstvo vidi svoje prilike u transferu tehnologija te plasmana rješenje i opreme. U službenom je dijelu predstavnica MZOIP-a u kratkoj prezentaciji spomenula da će sustav gospodarenja otpadom, koji uključuje izgradnju i uspostavu županijskih CGO, najvjerojatnije doživjeti reviziju.

Drugi je dan organiziran posjet lokalnoj spalionici otpada u gradu Kölnu.