Vrijeme održavanja: 06.12.2018.

Objavljeno: 03. 12. 2018. , Ažurirano: 10. 12. 2018.

Šesta sjednica Strukovne skupine graditeljskih poduzeća Zadarske županije održana je u Županijskoj komori Zadar, 6. prosinca, u 11 sati. Sastanak je otvorio direktor ŽK Zadar Denis Ikić te nakon uvodnih riječi predao riječ predsjedniku Strukovne skupine Davoru Jurjeviću, direktoru Vodoinstalacija d.o.o. Prema dnevnom redu, pročelnik za gospodarstvo, obrtništvo i razvitak otoka Grada Zadra Ivica Katić prisutnim predstavnicima građevinskih tvrtki predstavio je Prijedlog odluke o privremenoj zabrani izvođenja građevinskih radova za 2019. godinu oko kojeg se otvorila rasprava.

Nakon produktivne rasprave u koju su se uključili svi sudionici, doneseni su zaključci koji će se uputiti Gradu Zadru na daljnji postupak do usvajanja. S obzirom na to da je 60 dana u godini onemogućeno raditi vanjske građevinske radove, nazočni predlažu kompenzacijske mjere za tvrtke sa sjedištem na području Grada Zadra, kojima će se smanjiti/ukinuti komunalna naknada i prirez radnika za to razdoblje zabrane izvođenja građevinskih radova na području Grada Zadra.

Predlaže se da Grad Zadar u investicijama u svojoj nadležnosti uključi bolju organiziranost komunalnih tvrtki te da građevinske tvrtke mogu obaviti svoj dio posla pravovremeno, prije stupanja zabrane gradnje, a da se u vrijeme privremene zabrane građevinskih radova radovi izvode u područjima grada izvan zona privremene zabrane.

Treći je prijedlog da se u članku 5 Odluke, točka 6, jasnije definiraju kriteriji ili izuzeća razdoblja koje razmatra povjerenstvo kako bi se građevinskim tvrtkama omogućio dovršetak značajnih investicija koje su u završnoj fazi gradnje.