Vrijeme održavanja: 19.02.2017. - 23.02.2017.

Objavljeno: 18. 02. 2017. , Ažurirano: 04. 05. 2017.

 

U Abu Dhabiju se od 19. do 23. veljače održava 13. Sajam naoružanja i vojne opreme IDEX 2017., najveći svjetski sajam vojne i obrambene industrije i tehnologije, ujedno jedina međunarodna izložba naoružanja i vojne opreme na području regije Mena (područje Bliskog Istoka i Sjeverne Afrike). Na sajmu sudjeluje 57 zemalja i više od 1200 tvrtki, a svoju priliku na tržištu traži 16 hrvatskih tvrtki, na dosad najvećemu nastupu na izložbenom prostoru od 160 metara kvadratnih u organizaciji Hrvatske gospodarske komore.

„Ovaj je sajam jedinstvena platforma za uspostavljanje i jačanje odnosa s Vladinim odjelima, tvrtkama i oružanim snagama u cijeloj regiji i svijetu. Ovo je velika prilika, ne samo našim tvrtkama u industriji naoružanja, već tekstilnoj industriji i ostalim pratećim industrijama koje opskrbljuju vojsku i policiju. Nadamo se da će očekivanja od 105 000 posjetitelja rezultirati novim ugovorima za naše proizvođače, kako je to bio slučaj 2015.“, izjavila je tom prilikom direktorica Sektora za industriju i IT HGK Tajana Kesić Šapić.

„Tvrtki Šestan Busch ovo je deseti nastup na sajmu u Abu Dhabiju i ovakvi su nam sajmovi jedini izlog u svijet. S obzirom na to da naša tvrtka proizvodi najviše kaciga za arapski svijet, ove godine očekujemo potpisivanje ugovora s Arapskim emiratima za 30 000 kaciga, za Kuvajt 500 kaciga te oko šest tendera za Saudijsku Arabiju“, naglasio je predsjednik Zajednice proizvođača sredstava za posebne namjene pri HGK i direktor tvrtke Šestan Busch Alojzije Šestan.

IDEX se održava pod pokroviteljstvom predsjednika Ujedinjenih Arapskih Emirata i vrhovnog zapovjednika Oružanih snaga UEA – šeika Kalifa bin Zajed al-Nahyana. U sklopu sajma IDEX također se održava četvrti najveći sajam pomorske obrane i izložba pomorske sigurnosti u regiji, NAVDEX 2017.

Tvrtka Brodosplit na sajmu predstavlja svoj program transfera tehnologija te vojni program, posebice najnoviji proizvod, obalno-ophodni brod. „Sve faze dizajna ovog broda odrađene su u hrvatskim kompanijama. Dizajn je idealne prirode za izvoz jer može biti prilagođen sve većim potrebama kupca. S obzirom na iskustvo i ekspertizu prema kojoj je Brodosplit već poznat u ovoj regiji, smatramo da je NAVDEX izvrsna baza za uspostavljanje odnosa s potencijalnim klijentima u regiji, a i u svijetu“, naglasio je član uprave Brodosplita Darko Pappo.

„Potaknuti dobrim iskustvima sa sajmova u organizaciji HGK, poput Milipola i Eurosatoryja, odlučili smo prvi put sudjelovati na ovom sajmu. Naša očekivanja idu u smjeru neposredne prezentacije proizvoda što većoj populaciji korisnika i trgovaca vojnom i sigurnosnom opremom na Bliskom Istoku. Očekujemo sklapanje agentskih ili zastupničkih ugovora, bilo za regiju u cjelini, bilo za svaku pojedinu zemlju“, rekao je predsjednik Udruženja tekstilne industrije pri HGK i direktor tvrtke Galeb Stjepan Pezo te istaknuo da je poseban naglasak na liniji Wet free fresh, tj. na odjeći koja ovlažuje i hladi i namijenjena je osobama koje rade u ljetnim uvjetima na otvorenom, a istaknuo je i Fire stop, tj. negorivu odjeću.

Na štandu Agencije Alan iskazan je već uobičajeni, veliki interes za pištolje HS Produkta, koji su u posljednjih nekoliko godina izrazito uspješni na američkom tržištu, a i za jurišne puške VHS-2 koje su na natječaju za opremanje francuske kopnene vojske ušle u najuži izbor, među pet najboljih svjetskih proizvođača jurišnih pušaka. K tome, posjetitelji su bili zainteresirani za snajperske puške velikih kalibara te za ručni bacač granata tvrtke Madler-D.

“Najveći interes na sajmu iskazan je za proizvode MV-4 i MV-10 strojeve za razminiranje. Očekujemo otvaranje novih tržišta na Bliskom Istoku i Aziji“, ističe direktor prodaje i unaprjeđenja poslovanja tvrtke DOK-Ing Subeije Kalo, koja se predstavlja s proizvodnim asortimanom za razminiranje, podzemno rudarstvo i proizvodima za krizne situacije.

Prvi se put na sajmu pojavljuju i tvrtka Odjeća, s asortimanom vojnih i policijskih uniformi te vatrogasnih zaštitnih odjela, a i tvrtka Galko, sa setovima za nošenje oružja, torbicama za prikriveno nošenje oružja, taktičkim prslucima i torbama koje očekuju konkretne poslove i početak suradnje. Svoje službene kape i oznake koje se izrađuju prema specifikacijama pojedinih kupaca poput Ministarstva unutarnjih poslova ili Ministarstva obrane, predstavljaju tvrtke Kapko i Šešir.

Tvrtke Šestan Busch, Galeb, Agencija Alan, Hs produkt , Inkop, Madler-D, JLM Perković, Scam-Marine, Jelen, Borovo, KAP-KO, DOK-ING, Galko, Šešir, Odjeća te Brodosplit d. d., predstavljaju se na sajmu IDEX 2017.