Objavljeno: 14. 05. 2020. , Ažurirano: 14. 05. 2020.

Hrvatski zavod za javno zdravstvo objavio je 14. svibnja Preporuke za rad bazenskih kupališta i vodenih parkova tijekom epidemije COVID-19 te Preporuke za kupanje u moru i kopnenim površinskim vodama tijekom epidemije COVID-19.

Za prostore morskih i slatkovodnih kupališta maksimalan broj osoba kojima je dopušten istovremeni boravak određuje se prema načelu 15 osoba na 100 m² neto površine prostora. 

Svim se posjetiteljima i zaposlenicima savjetuje da se pridržavaju pravila fizičke udaljenosti od 1,5 m. Preporuke za pridržavanje svih preventivnih mjera odnose se na sve površine morskih i slatkovodnih kupališta (vodene površine, plaže te prostore garderobe i sanitarnih čvorova).

Pri boravka u vodi potrebno je održavati fizičku distancu od 1,5 m.

Koncesionar treba odvojiti ležaljke tako da osigura fizičku distancu te mora odrediti osobu koja može nadzirati propisane mjere. Ležaljke treba dezinficirati nekoliko puta dnevno, a obavezno nakon što jedan gost prestane koristiti ležaljku, ali prije nego što je drugi gost počne koristiti. Ako prostori kupališta predviđaju druga sjedeća mjesta, njih je također potrebno rasporediti na 1,5 m udaljenosti.

Izvorne tekstove Preporuka za rad bazenskih kupališta i vodenih parkova tijekom epidemije COVID-19 te Preporuka za kupanje u moru i kopnenim površinskim vodama tijekom epidemije COVID-19 možete skinuti u pratećim dokumentima na ovoj stranici.