Od 13. srpnja obavezno je nošenje maski za trgovce i kupce te konobare i kuhare, a organizatori moraju prijaviti okupljanje više od 100 osoba

Objavljeno: 25. 02. 2020. , Ažurirano: 14. 07. 2020.

Zbog širenja koronavirusa u Hrvatskoj i susjednim zemljama te mogućim utjecajima novonastale situacije na domaće gospodarstvo, Hrvatska gospodarska komora pokrenula je stranicu na kojoj možete doznati najnovije preporuke i upute za gospodarstvenike u vezi sa zarazom koronavirusom. 

Nacionalni Stožer civilne zaštite donio je Odluku o nužnoj mjeri obaveznog korištenja maski za lice ili medicinskih maski za vrijeme trajanja proglašene epidemije bolesti COVID-19 kojom je, od ponedjeljka, 13. srpnja, nošenje medicinske ili zaštitne maske obavezno za:

  • medicinsko osoblje i osobe koje dolaze u posjet pacijentima, ako su posjete dopuštene,
  • vozači i ostalo osoblje te putnike u javnom prometu,
  • trgovce i kupce dok borave u u prodavaonicama,
  • zaposlenici u ugostiteljstvu koji dolaze u kontakt s gostima ili sudjeluju u posluživanju i pripremi hrane, pića ili napitaka i
  • druge osobe koje na to posebnim uputama i preporukama obveže Hrvatski zavod za javno zdravstvo.

Više o ODLUCI.

Stožer civilne zaštite Republike Hrvatske donio je Odluku o nužnim mjerama za organizaciju okupljanja na kojima je prisutno više od sto sudionika za vrijeme trajanja proglašene epidemije bolesti COVID-19, koja se primjenjuje od 13. srpnja 2020. godine.

Prema toj Odluci, Organizatori okupljanja koji očekuju više od sto sudionika obvezni su Županijskom centru 112 dostaviti obavijest o održavanju okupljanja najkasnije 48 sati prije planiranog početka okupljanja. Također, svi organizatori okupljanja s više od sto sudionika obvezni su voditi pisanu evidenciju sudionika.

Više o toj odluci, kao i popis adresa elektroničke pošte županijskih centara 112 možete pronaći OVDJE.


Početkom srpnja Hrvatski zavod za zapošljavanje (HZZ) ponovno je aktivirao poticaje za samozapošljavanje, ali pod drugačijim uvjetima nego prije.

U paketu novih mjera za očuvanje radnih mjesta aktivirana je i mjera poticanja samozapošljavanja, privremeno obustavljena sredinom ožujka. Ako ste nezaposleni i odlučite se na pokretanje vlastitog posla, od početka srpnja opet možete ostvariti pravo na sufinanciranje opravdanih troškova, ali po novim pravilima.

Prema novim uvjetima, ugovorno razdoblje traje 24 mjeseca u odnosu na dosadašnjih 12. Korisnici potpore su obavezni u prvih 12 mjeseci mjere opravdati potporu, a drugih 12 mjeseci održavati poslovnu aktivnost uz samostalno podmirivanje obveza doprinosa.

Iznos potpore za samozapošljavanje po novome se određuje prema budućoj djelatnosti poslovnog subjekta.

VIŠE...


Upravno vijeće Hrvatskog zavoda za zapošljavanje donijelo je 29. lipnja novu mjeru: Potpora za skraćivanje radnog vremena, koja ide do 2000 kuna neto po zaposlenome kojemu je skraćen radni tjedan zbog krize uzrokovane koronavirusom. Mjera se odnosi na poduzetnike s 10 i više zaposlenih, kojima su prihodi smanjeni zbog epidemije. 

HZZ-ovo Upravno vijeće donijelo je i mjeru Potpora za očuvanje radnih mjesta u djelatnostima pogođenima Koronavirusom (COVID – 19) za mjesec srpanj 2020. Mjera se odnosi na mikropoduzetnike, odnosno one koji ne zapošljavaju ukupno više od 10 radnika. Zahtjevi za tu potporu za mjesec srpanj primaju se od 7. do 31. srpnja, a više detalja o toj mjeri i o stalim mjerama HZZ-a možete pronaći OVDJE.

Stožer civilne zaštite Republike Hrvatske donio je 30. lipnja Odluku o privremenoj zabrani prelaska preko graničnih prijelaza Republike Hrvatske.

Tom se Odlukom, radi zaštite pučanstva Republike Hrvatske od bolesti COVID-19, privremeno zabranjuje, odnosno ograničava prelazak osoba preko svih graničnih prijelaza RH. VIŠE…

Stožer civilne zaštite RH donio je 24. lipnja i Odluku o izmjeni Odluke o načinu organizacije javnog prometa za vrijeme trajanja proglašene epidemije bolesti COVID-19. Odlukom se uvodi obavezno nošenje maski za lice za vozače, prijevozno osoblje u prometalima i putnike u sredstvima javnog prometa.

 

Preporuke i upute za rad ugostiteljskih objekata saznajte OVDJE.

Donesene su i Preporuke za rad turističkih agencija, a objavljena je i nova verzija Preporuka za sprječavanje infekcije u trgovinama. Uz to, 14. svibnja objavljene su i preporuke za rad bazena i vodenih parkova te za kupanje u moru, rijekama i jezerima tijekom epidemije COVID-19.

Tko može raditi i pod kojim uvjetima, saznajte OVDJE.

Hrvatski zavod za javno zdravstvo donio je niz preporuka za gospodarske subjekte koji na temelju odluke Vlade mogu započeti s radom u sklopu mjera za pokretanje gospodarskih i drugih djelatnosti i aktivnosti u uvjetima proglašene epidemije bolesti COVID-19.

Saznajte više OVDJE.

 

KONTAKTI ŽUPANIJSKIH STOŽERA

Kontaktne informacije Županijskih stožera civilne zaštite

MJERE ZA POMOĆ - pogledajte koje su mjere dostupne za pomoć gospodarstvu

PRELAZAK GRANICE - informacije o prekograničnom kretanju roba i ljudi

TRANSPORT - na ovoj stranici pronađite sve informacije bitne za prijevozničku djelatnost

POLJOPRIVREDA - najvažnije informacije za poljoprivrednike

OBUSTAVA RADA I ZABRANE KRETANJA - informacije o mjerama zabrane

PRIOPĆENJA STOŽERA CIVILNE ZAŠTITE 

Pogledajte ostala priopćenja

OSTALE INFORMACIJE ZA PODUZETNIKE – na ovom mjestu pronaći ćete razne informacije o uvjetima poslovanja u vrijeme koronavirusa, od rokova objave financijskih izvješća do načina održavanja pogreba.

Želite li nam poslati primjedbu u vezi s poteškoćama u poslovanju zbog bolesti COVID-19, pošaljite nam je obrascem u nastavku.

Od Nacionalnog stožera civilne zaštite RH zatražit ćemo odgovor te vam ga dostaviti u najkraćem mogućem roku, a odgovore za koje procijenimo da bi mogli biti zanimljivi većem broju poduzetnika, objavit ćemo na ovim stranicama poštujući anonimnost tvrtki i osoba koje su postavile pitanje.