Mjere pomoći nastavljaju se do kraja godine

Objavljeno: 25. 02. 2020. , Ažurirano: 18. 09. 2020.

Zbog širenja koronavirusa u Hrvatskoj i susjednim zemljama te mogućim utjecajima novonastale situacije na domaće gospodarstvo, Hrvatska gospodarska komora pokrenula je stranicu na kojoj možete doznati najnovije preporuke i upute za gospodarstvenike u vezi sa zarazom koronavirusom. 

Hrvatski zavod za zapošljavanje 7. rujna je obajvio nastavak dodjeljivanja potpora za razdoblje od 1. rujna do 31. prosinca 2020. godine. VIŠE...

S obzirom na razvoj epidemiološke situacije i provedenu analizu načina širenja bolesti COVID-19, Stožer civilne zaštite Republike Hrvatske donio je Odluku o nužnoj mjeri ograničavanja radnog vremena ugostiteljskih objekata, a njenu je primjenu produžio do 22. rujna.

Odlukom je ograničeno radno vrijeme ugostiteljskih objekata iz kategorije barovi, kao što su noćni klubovi, noćni barovi, disco-barovi, caffe barovi i sl. koji smiju raditi najduže do 24 sata. VIŠE...

Stožer civilne zaštite Republike Hrvatske produžio je do 30. rujna primjenu Odluke o privremenoj zabrani prelaska preko graničnih prijelaza Republike Hrvatske od 30. lipnja.

Tom se Odlukom, radi zaštite pučanstva Republike Hrvatske od bolesti COVID-19, privremeno zabranjuje, odnosno ograničava prelazak osoba preko svih graničnih prijelaza Republike Hrvatske. Tko je izuzet od zabrane i pod kojim uvjetima, možete pročitati OVDJE.

Zbog zaraze bolesti COVID-19 diljem Europe države su donijele mjere za prelazak njihovih granica. Od 1. 9. Mađarska zatvara granice za sve putnike koji nemaju adresu stanovanja u toj zemlji (ulaz je omogućen samo za tzv. opravdane slučajeve). Svi Mađari koji se vraćaju moraju u 14-dnevnu karantenu ili će se morati dvaput testirati. Od 1. 9. otvorena su samo tri granična prijelaza prema Hrvatskoj: Udvar, Barcs (samo za građane iz Hrvatske i Mađarske) i Leteneye. Odluke drugih zemalja vezane uz dolazak iz Rebublike Hrvatske, saznajte OVDJE.

Hrvatski zavod za javno zdravstvo objavio je 12. kolovoza Nadopunu preporuka za sprječavanje zaraze bolešću COVID-19 u ugostiteljskoj djelatnosti noćnih klubova. Izvorne Preporuke za sprječavanje zaraze bolešću COVID-19 u ugostiteljskoj djelatnosti noćnih klubova objavljene su 29. svibnja.

HGK je uime svojih članica zatražio produljenje roka u kojemu je Hrvatski zavod za zdravstveno osiguranje plaćao periodične preglede vozačima koji u vozačkoj dozvoli imaju evidentiran KOD 95, a koji zbog epidemije nisu obavili pregled u propisanom roku.

HZZO će, kako je naveo u dopisu od 6. kolovoza, periodične preglede vozačima s KOD-om 95 u dozvoli plaćati do zaključno 30. rujna, kao i poslodavcima koji su se javili HZZO-u i obrazložili do 31. srpnja razloge za neobavljanje pregleda. VIŠE...

Hrvatski zavod za javno zdravstvo objavio je 24. srpnja Objedinjene revidirane preporuke o prioritetima za testiranje na SARS-CoV-2, postupanju s kontaktima te o završetku izolacije i samoizolacije (.PDF, 231 KB) koje se odnose i na povratak na posao osoba kojim je određena izolacija ili samoizolacija te na zaposlenike koji su preboljeli COVID-19.

HZJZ je objavio 22. srpnja Preporuke za sprječavanje zaraze COVID-19 tijekom održavanja profesionalnih umjetničkih izvedbi, kulturnih programa i manifestacija. Evidenciju je nužno čuvati 14 dana. VIŠE.

Stožer civilne zaštite RH donio je 15. srpnja Odluku o dopuni Odluke o nužnoj mjeri obveznog korištenja maski za lice ili medicinskih maski, koja propisuje obavezu nošenja maski za sve zaposlenike u tvrtkama i državnim institucijama koji dolaze u kontakt sa strankama i posjetiteljima te za sve djelatnike u uslužnim djelatnostima koji dolaze u bliski kontakt s klijentima. Odlukom je postalo obavezno nošenje maski i za stranke i posjetitelje svih tvrtki i institucija, uključujući i HGK.

Nacionalni Stožer civilne zaštite donio je 13. srpnja Odluku o nužnoj mjeri obaveznog korištenja maski za lice ili medicinskih maski za vrijeme trajanja proglašene epidemije bolesti COVID-19.

U skladu s tim odlukama, Hrvatski zavod za javno zdravstvo donio je Uputu o obvezi nošenja maski za lice i medicinskih maski (.PDF, 200 KB), koja se odnosi na sve preporuke HZJZ-a. Uputa vrijedi sve do objave novih preporuka i uputa HZJZ-a.

Stožer civilne zaštite Republike Hrvatske donio je Odluku o nužnim mjerama za organizaciju okupljanja na kojima je prisutno više od sto sudionika za vrijeme trajanja proglašene epidemije bolesti COVID-19, koja se primjenjuje od 13. srpnja 2020. godine.

Prema toj Odluci, Organizatori okupljanja koji očekuju više od sto sudionika obvezni su Županijskom centru 112 dostaviti obavijest o održavanju okupljanja najkasnije 48 sati prije planiranog početka okupljanja. Također, svi organizatori okupljanja s više od sto sudionika obvezni su voditi pisanu evidenciju sudionika.

Više o toj odluci, kao i popis adresa elektroničke pošte županijskih centara 112 možete pronaći OVDJE.

Početkom srpnja Hrvatski zavod za zapošljavanje (HZZ) ponovno je aktivirao poticaje za samozapošljavanje, ali pod drugačijim uvjetima nego prije.

Prema novim uvjetima, ugovorno razdoblje traje 24 mjeseca u odnosu na dosadašnjih 12. Korisnici potpore su obavezni u prvih 12 mjeseci mjere opravdati potporu, a drugih 12 mjeseci održavati poslovnu aktivnost uz samostalno podmirivanje obveza doprinosa. VIŠE...

Upravno vijeće Hrvatskog zavoda za zapošljavanje donijelo je 29. lipnja novu mjeru: Potpora za skraćivanje radnog vremena, a više detalja o toj mjeri i o stalim mjerama HZZ-a možete pronaći OVDJE.

Stožer civilne zaštite RH donio je 24. lipnja i Odluku o izmjeni Odluke o načinu organizacije javnog prometa za vrijeme trajanja proglašene epidemije bolesti COVID-19. Odlukom se uvodi obavezno nošenje maski za lice za vozače, prijevozno osoblje u prometalima i putnike u sredstvima javnog prometa. 

Donesene su i Preporuke za rad turističkih agencija, a objavljena je i nova verzija Preporuka za sprječavanje infekcije u trgovinama. Uz to, 14. svibnja objavljene su i preporuke za rad bazena i vodenih parkova te za kupanje u moru, rijekama i jezerima tijekom epidemije COVID-19.

 

KONTAKTI ŽUPANIJSKIH STOŽERA

Kontaktne informacije Županijskih stožera civilne zaštite 

PRIOPĆENJA STOŽERA CIVILNE ZAŠTITE 

Pogledajte ostala priopćenja

OSTALE INFORMACIJE ZA PODUZETNIKE – na ovom mjestu pronaći ćete razne informacije o uvjetima poslovanja u vrijeme koronavirusa, od rokova objave financijskih izvješća do načina održavanja pogreba.

Želite li nam poslati primjedbu u vezi s poteškoćama u poslovanju zbog bolesti COVID-19, pošaljite nam je obrascem u nastavku.

Od Nacionalnog stožera civilne zaštite RH zatražit ćemo odgovor te vam ga dostaviti u najkraćem mogućem roku, a odgovore za koje procijenimo da bi mogli biti zanimljivi većem broju poduzetnika, objavit ćemo na ovim stranicama poštujući anonimnost tvrtki i osoba koje su postavile pitanje.