Vrijeme održavanja: 24.10.2019.

U Osijeku je jučer, 24. listopada, otvoren dvodnevni međunarodni znanstveno-stručni skup Hranom do zdravlja. Ovo je 13. konferencija kojoj je cilj i ove godine okupiti eminentne stručnjake iz akademske zajednice, industrije, farmaceute, liječnike i sve ostale kojima su u fokusu interesa hrana i njen utjecaj na zdravlje.

„Potrošači danas žele živjeti dulje, zdravije te konzumirati hranu prilagođenu svojoj životnoj dobi i životnom stilu, stoga sve više hranu gledamo ne samo kroz sigurnost, kroz zdravstvenu ispravnost i kvalitetu, već i kao lijek ili prevenciju bolesti. Međutim, ne treba gajiti iluzije –  svijest o zdravom načinu života i prehrani vodi mrtvu trku s vrhunskim marketingom industrije hrane i pića koja je prije svega fokusirana na zadovoljstvo potrošača“, rekao je potpredsjednik za poljoprivredu i turizam HGK Dragan Kovačević.

Naime, istraživanja preferencija potrošača na razini EU na upit o tome što im je najvažnije kod hrane i pića pokazala su da je potrošačima više nego trostruko važnije zadovoljstvo (57 posto) od zdravstvenih učinaka (17 posto). „Jedino sinergijom znanosti i industrije možemo snažnije aktivirati potencijale koje imamo u proizvodnji hrane, posebice u visokoj finalizaciji, inovativnim proizvodima i proizvodima s visokom dodatnom vrijednosti“, zaključio je Kovačević.

„Premda svijest o važnosti zdrave prehrane raste, kao i o njenu pozitivnom utjecaju na ljudsko zdravlje, ljudi se u svakodnevnom životu toga ne pridržavaju. Istraživanja su pokazala da se više od 60 posto ljudi ne pridržava liječničke i nutricionističke preporuke o određenoj prehrani. Problem je evidentiran kod onih koji nisu uplašeni za svoje zdravlje pa takve savjete ne doživljavaju previše ozbiljno“, istaknula je profesorica s osječkoga Prehrambeno-tehnološkog fakulteta Ines Banjari

Dekan Prehrambeno-tehnološkog fakulteta u Osijeku Jurislav Babić podsjetio je na još jedan problemom u svijetu, a ističe kako, nažalost, on ne zaobilazi ni Hrvatsku, a to je pretilost.  „Prema posljednjim provedenim istraživanjima, oko 55 posto odraslih pretilo je i oko 35 posto djece, a najviše nas zabrinjava činjenica da ti brojevi konstantno rastu“, rekao je poručivši i da zajedno trebamo raditi na promociji domaće, lokalno uzgojene hrane koja je svježa i sigurnija. Kao dodatnu prednost vidi i pružanje potpore domaćim proizvođačima kojima je to poticaj za još bolji rad – makar potrošači morali izdvojiti i koju kunu više.