Vrijeme održavanja: 26.11.2019.

Objavljeno: 27. 11. 2019. , Ažurirano: 28. 11. 2019.

Ministarstvo poljoprivrede, u suradnji s Hrvatskom gospodarskom komorom, Hrvatskim Caritasom i Hrvatskim Crvenim križem, organiziralo je 26. studenoga, u HGK u Zagrebu, drugu radionicu o doniranju hrane.

Na radionici se raspravljalo o mogućnostima doniranja hrane, uštedama koje time može ostvariti tvrtka, koje se porezne olakšice mogu ostvariti, kako se uključiti u IT sustav za doniranje hrane i što donose nova pravila o doniranju hrane.

Pomoćnik ministra poljoprivrede Zdravko Barać istaknuo je da je Ministarstvo poljoprivrede, nastojeći unaprijediti sustav doniranja hrane, smanjiti otpad od hrane i očuvati okoliš, izdalo Vodič o doniranju hrane koji sadrži smjernice za postupanje i primjere iz prakse povezane s propisima o hrani, doniranjem hrane te poreznim olakšicama. Vodič je namijenjen posrednicima u lancu doniranja hrane i donatorima hrane te svima koji žele pridonijeti sustavu. Svi sudionici radionice dobili su tiskanu verziju Vodiča, a inačicu u PDF-u možete preuzeti s weba Ministarstva ili iz rubrike Prateći dokumenti na ovoj stranici.

Hrvatska gospodarska komora od početka uvođenja sustava doniranja hrane u Republici Hrvatskoj bila je uključena u rad povjerenstva pri Ministarstvu poljoprivrede i nizom je prijedloga utjecala na poboljšanje regulative kako bi se poslovnim subjektima olakšalo doniranje hrane.

Proces doniranja hrane olakšan je i novim pravilima o doniranju hrane koja su uspostavljena Pravilnikom o doniranju hrane i hrane za životinje. Uvedene su porezne olakšice na hranu doniranu prije isteka roka njena trajanja te mogućnost darivanja hrane nakon isteka datuma označenog s najbolje upotrijebiti do, pod uvjetom da je hrana sigurna i da posrednik i krajnji primatelj prihvaćaju tu hranu. Također, administrativno se rasteretilo donatore i posrednike u lancu doniranja hrane.

Slijedeće radionice će se održati u Rijeci 28. siječnja 2020. i u Splitu 4. veljače 2020. godine.