Ecotrophelia Hrvatska 2018 osigurala odlazak studentima na natjecanje za najinovativniji proizvod u Pariz


Objavljeno: 05. 06. 2018. , Ažurirano: 15. 06. 2018.


Hrvatska gospodarska komora u organizaciji natjecanja studentskih timova u izboru najinovativnije hrane proizivedene na ekološki osviješten način.

U utorak, 12. lipnja na Prehrambeno-biotehnološkom fakultetu održala se završnica petog nacionalnog natjecanja studentskih timova u izradi eko-inovativnih prehrambenih proizvoda Ecotrophelia Hrvatska 2018. Organizator natjecanja je Hrvatsko društvo prehrambenih tehnologa, biotehnologa i nutricionista (HDPBN), a suorganizatori su Hrvatska gospodarska komora (HGK) i udruga studenata PROBION.

Cilj je natjecanja poticanje studentske inovativnosti i kreativnosti, stvaranje eko-inovativnih proizvoda temeljenih na studentskim idejama te njihov plasman i promocija na nacionalnom i europskom tržištu.

Prijavljeni timovi predstavljali su svoje proizvode pred stručnim povjerenstvom sastavljenim od profesora i predstavnika subjekata u poslovanju s hranom (Kraš d. d., Podravka d. d., Hipp d. o. o. i Coca-Cola HBC Hrvatska d. o. o.), koje je proizvode i kušalo.

Povjerenstvo je ocjenjivalo izvedivost proizvodnje, eko-inovativni aspekt, vjerojatnost uspjeha na tržištu i senzorske te nutritivne karakteristike proizvoda. Najuspješniji je bio tim studenata s Prehrambeno-tehnološkog fakulteta Osijek: Korana Condrić, Azra Kovačić, Toma Tadić, Marija Serdarević i Šimun Kvaternik. Tim je osvojio prvo mjesto projektom Ekstrudirani snack proizvod od kukuruzne krupice s dodatkom odmaščene pogače konoplje i buće, aromatiziran ljuskicama kvasca i himalajskom soli, koji su izradili pod mentorstvom doc. dr. sc. Antuna Jozinovića.

Osim studenata PTF-a, članovi pobjedničkog tima bili su i Anamarija Oršolić, studentica Ekonomskog fakulteta u Osijeku, i Jelena Cindrić, studentica Sveučilišta u Zadru.

Tim će svoj proizvod predstaviti na europskom natjecanju Ecotrophelia Europe koje će se održati u okviru Međunarodnog sajma SIAL u Parizu 21. i 22. listopada.