Objavljeno: 15. 07. 2016. , Ažurirano: 19. 12. 2019.

Tijekom nedavnog posjeta američkog veleposlanika Hrvatskoj gospodarskoj komori, istaknuta je potreba spuštanja stope odbijenih prijava za američke vize na najmanje tri posto na godišnjoj razini kako bi Hrvatska ušla u bezvizni program. Stopa odbijenih viza za hrvatske državljane je u periodu od 1. listopada 2018. do 30. rujna 2019. iznosila četiri posto, što je najniža stopa do sada.

Obje strane složile su se kako bismo taj cilj mogli ostvariti već u ovo vrijeme iduće godine, a za što je potrebno aktivnije poticati poslovnu zajednicu na apliciranje za vize u sljedećih deset mjeseci.

Podnošenje zahtjeva za američku vizu (neuseljeničku), pojednostavljeno je na tri koraka: ispunjavanje potrebnog online obrasca, zakazivanje termina za razgovor u Veleposlanstvu SAD-a te obavljanje razgovora. Detaljne upute sa svim poveznicama nalaze se u letku dostupnom pod pratećim dokumentima.

Uz navedeno, Veleposlanstvo SAD-a je proširilo programe te tako postoji i Program podnošenja zahtjeva za vizu bez razgovora s konzulom.

Proširenje ovog programa pojednostavit će proces apliciranja za vizu i poboljšati korisničku uslugu za podnositelje zahtjeva za vizu u Hrvatskoj. Program omogućuje osobama koje se kvalificiraju podnošenje zahtjeva za američku vizu bez dolaska u Veleposlanstvo na razgovor s konzulom. Smanjenjem broja podnositelja zahtjeva koji dolaze na razgovor s konzulom osobe koje se ne kvalificiraju za ovaj program imat će mogućnost brže obrade zahtjeva za vrijeme razgovara s konzulom.

Hrvatska je vrijedan saveznik i partner Sjedinjenih Američkih Država i putovanjem građana obiju zemalja osigurava se značajna gospodarska i kulturna dobrobit za obje države. Uobičajeno je najveći broj zahtjeva za vizu hrvatskih državljana odobren, a Veleposlanstvo SAD-a nastavit će poticati turistička i poslovna putovanja državljana ovih dviju zemalja.

Sljedeće kategorije podnositelja zahtjeva za vizu mogu se kvalificirati proširenim Programom podnošenja zahtjeva za vizu bez razgovora s konzulom:

 • osobe mlađe od 14 ili starije od 79 godina (odnosi se na sve kategorije viza, bilo da se za vizu aplicira prvi put ili se obnavlja prijašnja viza)
 • osobe koje obnavljaju sljedeće kategorije viza koje su i dalje važeće ili su istekle unutar perioda od 12 do 48 mjeseci:
  • poslovne/turističke (B1 i/ili B2),
  • tranzitne i/ili vize za člana posade (C1 i/ili C1/D),
  • novinarske (I),
  • studentske vize i vize uzdržavanih članova obitelji primarnog podnositelja koji se vraća na nastavak programa u istu ustanovu ili nastavlja pohađati isti program (F i M),
 • osobe na programu razmjene i uzdržavani članovi obitelji pod uvjetom da njihov SEVIS (Student and Exchange Visitor Information System) broj nije promijenjen (J).

Osobe na privremenom radu u SAD-u (E, H, L i P vize) i vjerski djelatnici (R vize) mogu se kvalificirati za ovaj program ako je njihova viza i dalje važeća ili je istekla unutar posljednjih 12 mjeseci.

Da bi obnovili vizu, svi podnositelji zahtjeva moraju ispuniti i poslati aplikacijski obrazac DS-160 i platiti sve propisane naknade. Osobe koje se kvalificiraju za program, aplikacijski obrazac i prateće dokumente mogu poslati DHL-om ili ih osobno dostaviti u Veleposlanstvo SAD-a u Zagrebu.

Napominjemo da se svi podešeni zahtjevi neće moći obraditi ovim programom. Konzularni službenik zadržava diskrecijsko pravo da pozove na razgovor svakog podnositelja zahtjeva za bilo koju kategoriju vize.

Veleposlanstvo SAD-a poziva sve osobe koje se kvalificiraju da zahtjev za vizu podnesu kroz ovaj program.

Također, podsjećamo da nikad nije prerano aplicirati za vizu ako planirate putovanje u Sjedinjene Države. Kako biste saznali više detalja o proceduri unutar Programa podnošenja zahtjeva bez razgovora s konzulom, posjetite internetsku stranicu Veleposlanstva  http://zagreb.usembassy.gov/visas.html ili koristite sljedeći kontakt:

Veleposlanstvo SAD-a u Zagrebu

Konzularni odjel

Tel.: +385 1 777 6538

E-adresa: ConsularZagreb@state.gov