Vrijeme održavanja: 17.04.2019.

Predsjednik Hrvatske gospodarske komore Luka Burilović susreo se u HGK s veleposlanikom Burkine Faso Dieudonnéom Kéréom u njegovu nastupnom posjetu Hrvatskoj.

Veleposlanik Kéré zahvalio se HGK na gostoprimstvu te je istaknuo da između dvije države postoje dobri politički odnosi, ali nažalost, ne i gospodarski. Ujedno je istaknuo da je cilj njegova posjeta Hrvatskoj upravo razvoj gospodarskih odnosa te je predstavio nacionalni razvojni plan gospodarstva Burkine Faso. Većina stanovništva Burkine Faso živi od poljoprivredne proizvodnje, a nacionalni plan razvoja gospodarstva kao prioritete postavlja razvoj sektora rudarstva, energetike, IT-a, infrastrukture, zdravstva i obrazovanja. U tim sektorima veleposlanik Kéré vidi i najviše potencijala za uključivanje hrvatskih tvrtki. Također istaknuti su i sektori turizma i kulture, kao posebnosti Burkine Faso u kojima bi im hrvatski stručnjaci mogli prenijeti specifična znanja i vještine.

Predsjednik Burilović složio se s ocjenom veleposlanika da je trgovinska razmjena između dvije zemlje zanemariva. Većina robne razmjene u vanjskoj trgovini Hrvatske otpada na zemlje EU te su gospodarski odnosi s trećim zemljama ograničeni. "Unatoč tome, u Hrvatskoj postoje tvrtke koje su zainteresirane za suradnju s afričkim zemljama, a tako i s Burkinom Faso", istaknuo je predsjednik Burilović. Najveću prepreku u uspostavi suradnje predstavlja nedovoljna informiranost o potrebama tržišta Burkine Faso, ali i uvjetima i načinu poslovanja. U tom smislu predložen je nastavak aktivne komunikacije koja bi za cilj imala pružanje povjerenih informacija gospodarstvenicima iz Hrvatske i Burkine Faso o potencijalnim sektorima suradnje i relevantnim poslovnim partnerima.

Na kraju sastanka zaključeno je kako će veleposlanik Kéré uspostaviti kontakt između HGK i komore Burkine Faso, a nakon toga planira se i dolazak gospodarskog izaslanstva iz Burkine Faso.

Luka Burilović i Nj. E. g. Dieudonne Kere 2.jpgPredsjednik HGK Luka Burilović i veleposlanik Burkine Faso Dieudonné Kéré; Izvor: HGK