Čelnici EU27 10. su se travnja, na izvanrednom sastanku na vrhu, složili da će produljiti razdoblje iz članka 50. Sporazuma o Europskoj uniji do 31. listopada 2019. godine. Ratificiraju li obje strane Sporazum o povlačenju prije tog datuma, Ujedinjena Kraljevina izaći će iz EU-a prvog dana sljedećeg mjeseca.
Ako UK i dalje bude članica EU-a u razdoblju od 23. do 26. svibnja i do 22. svibnja ne ratificira Sporazum, dužna je održati izbore za Europski parlament. Ako UK ne ispuni tu obvezu, njezino povlačenje nastupit će 1. lipnja 2019. godine.

Također, Europsko je vijeće istaknulo da je UK dužna olakšati postizanje zadaća Unije i suzdržati se od svih mjera kojima bi se moglo ugroziti ispunjavanje ciljeva Unije, osobito pri sudjelovanju u procesima donošenja odluka. EV će na sastanku u lipnju 2019. godine preispitati postignuti napredak.

Europska komisija intenzivnom kampanjom želi pridonijeti informiranju gospodarstvenika koja planiraju nastaviti poslovanje s britanskim partnerima u slučaju da Ujedinjena Kraljevina napusti Europsku uniju bez dogovora te je u veljači objavila paket materijala s jednostavnim kontrolnim popisom u 5 točaka i pregledom nužnih koraka koje gospodarstvenici trebaju poduzeti kako bi osigurali prijelaz na nove uvjete poslovanja sa što manje poremećaja.

Putem poveznice teksta priopćenja za tisak može se pristupiti i drugim korisnim informacijama EK u vezi s provedbom mjera pripravnosti, uključujući sektorskim obavijestima o pripravnosti koje bi gospodarski subjekti trebali pratiti u sklopu svojih aktivnosti pripreme na promjene koje bi mogle nastupiti u njihovu poslovanju s poslovnim partnerima iz UK.

Dodatno, osnove informacije i obavijesti vezane za promjene koje fizičke i pravne osobe mogu očekivati u slučaju uređenog i neuređenog izlaska UK iz EU možete pratiti na mrežnim stranicama: