Vrijeme održavanja: 24.04.2019.

Objavljeno: 24. 04. 2019. , Ažurirano: 24. 04. 2019.

Predsjednik Hrvatske gospodarske komore Luka Burilović primio je u nastupni posjet veleposlanika Države Kuvajt Rasheda Faleha Alhajrija.

Veleposlanik Alhajri istaknuo je postojeće dobre odnose dviju država te postojeći interes kuvajtske strane za investicijske projekte u Hrvatskoj. "Hrvatska postaje sve interesantnija za strane investitore, kako za one iz Kuvajta, tako i za one iz ostalih zemalja zaljeva“, napomenuo je veleposlanik Alhajri, dodavši da Kuvajt u Hrvatskoj do sada nije investirao izravno, nego kroz različite fondove u kojima ima vlasničke udjele. Veleposlanik je istaknuo spremnost za ulaganje koje koči nedovoljna informiranost o hrvatskom tržištu i oprečna mišljenja o investicijskoj klimi u RH te je stoga zamolio predsjednika Burilovića detaljnije informacije.

Burilović i Rashed Al Hajri (1) 860x677.jpg

Predsjednik HGK Burilović i veleposlanik Kuvajta Al Hajri; Izvor: HGK.

Predsjednik HGK predstavio je trenutačno gospodarsko stanje u Hrvatskoj i mogućnosti ulaganja. Hrvatska je otvorena za strani kapital, a sigurnost ulaganja zajamčena je istom mjerom domaćim i stranim ulagačima. Komora kontinuirano prati ulagačku klimu u Hrvatskoj te aktivno predlaže poboljšanja. Iako su prepoznate određene prepreke koje usporavaju gospodarske aktivnosti, niz stranih tvrtki i ulagača je prepoznalo Hrvatsku kao poželjnu investicijsku destinaciju te uspješno posluju. Predsjednik Burilović je istaknuo da HGK stoji na raspolaganju svim kuvajtskim ulagačima za sve potrebne informacije te je napomenu da će veleposlaniku Alhajriu dostaviti detaljne informacije o mogućnostima ulaganja s opisom poticajnih mjera. Ujedno je predstavljen i HGK-ov katalog investicijskih projekata, a veleposlanika su zamolili da informacije iz kataloga proslijedi svim zainteresiranim poslovnim subjektima.

Na kraju sastanka predsjednik Burilović i veleposlanik Alhajri složili su se o potrebi nastavka daljnjeg aktivnog kontakta te su se usuglasili da će se u narednom periodu organizirati poslovni forum gospodarstvenika dviju zemalja.