Vrijeme održavanja: 03.03.2020.

Objavljeno: 03. 03. 2020. , Ažurirano: 03. 03. 2020.

Potpredsjednik Hrvatske gospodarske komore za međunarodne poslove i EU Ivan Barbarić primio je nastupni posjet nerezidentnog veleposlanika Gruzije u Republici Hrvatskoj Zaala Gogsadzea, čije je sjedište u Budimpešti.

Na sastanku se raspravljalo o dosadašnjim bilateralnim odnosima Hrvatske i Gruzije i perspektivnim sektorima za jačanje trgovinsko gospodarske suradnje između dvije zemlje.

Ukupna robna razmjena između Hrvatske i Gruzije se kreće oko 10 milijuna eura u korist Hrvatske koja godinama ostvaruje trgovinski suficit s Gruzijom, a većina hrvatskog izvoza se odnosi na proizvode tekstilne industrije.

Glavna gospodarska djelatnost u Gruziji je poljoprivreda, a najviše se uzgaja grožđe, agrumi i lješnjaci. Obzirom na bogatstvo rudama, značajna je eksploatacija nalazišta mangana, bakra i zlata. Razvijen je sektor malog gospodarstva u području proizvodnje alkoholnih i bezalkoholnih pića, proizvoda od metala, strojeva i kemijskih proizvoda.

Perspektivni sektori za buduću suradnju između dvije zemlje su prehrambena industrija, turizam i farmaceutika.

Na sastanku se razgovaralo o mogućem posjetu hrvatskog gospodarskog izaslanstva Gruziji do kraja 2020. ili početkom slijedeće godine, a prije toga će se u Hrvatskoj gospodarskoj komori održati seminar o uvjetima poslovanja na tržištu Gruzije za hrvatske tvrtke.