Vrijeme održavanja: 29.04.2019. - 30.04.2019.

Objavljeno: 29. 04. 2019. , Ažurirano: 29. 04. 2019.

"Iako je prošle godine robna razmjena između Hrvatske i Azerbajdžana iznosila 407 milijuna dolara, što je porast od 62 posto, to je daleko ispod potencijala. Dosadašnji forumi pokazali su da postoji interes poduzetnika u jačanju suradnje u mnogim poljima, od kemijske industrije i energetike do poljoprivrede, IT sektora i infrastrukture", rekao je potpredsjednik HGK za industriju i energetiku Tomislav Radoš na gospodarskom forumu održanom u Bakuu povodom otvorenja Veleposlanstva Republike Hrvatske u Azerbajdžanu.

Gospodarski razvoj Azerbajdžana može se u najvećoj mjeri pripisati velikom i rastućem izvozu nafte i plina. U tome svoju priliku vidi i hrvatska tvrtka IND-EKO, koja kao svoj izvozni adut vidi korištenje opreme za čišćenje spremnika nafte bez ulaska ljudi, uz proizvode za vodno-komunalnu infrastrukturu te znanje i tehnologije u sanaciji zagađenih područja i gospodarenju otpadom. "Uspjeli smo povećati naš izvoz usluga i proizvoda za 50 posto unutar zadnje dvije godine. Želja nam je napraviti iskorak u kaspijskoj regiji, posebice kroz plasiranje našeg know-howa", rekao je direktor i vlasnik tvrtke IND-EKO Ilija Šmitran.

Tvrtka Tehno filter bavi se projektiranjem, proizvodnjom i montažom sustava za aspiraciju prašine u raznim granama industrije, a iskorak na azerbajdžansko tržište dio je plana jačanja kapaciteta i prisutnosti na tržištima izvan EU. "Krajem prošle godine završili smo prvi dio ciklusa investicija u novu halu i tehnologiju četvrte generacije u vrijednosti od milijun eura. Drugi ciklus planiramo dovršiti tijekom ove godine. Idući mjesec krećemo s izvozom u Kanadu i SAD, plan nam je i certificirati se za kinesko tržište. U Azerbajdžanu bismo primarno surađivali s projektantskim tvrtkama koje bi naše proizvode uključivali u izvedbena rješenja pogona i s proizvođačima strojeva za pogone", rekla je direktorica tvrtke Nataša Strišković, naglasivši mogućnost posebno prilagođenih rješenja za specifične grane, poput kemijske industrije.

Na gospodarskom forumu sudjelovala je i tvrtka Atir, koja se bavi proizvodnjom eksplozivnim tvari za civilnu i vojnu uporabu. Do sada su njihovi proizvodi bili prisutni na Bliskom Istoku i u Africi, a želja im je proširiti se na tržišta Azije i Europe. Stoga su u povećanje proizvodnje u protekle dvije godine uložili oko pet milijuna kuna. "Izvoz čini više od 70% naših prihoda. U Azerbajdžanu želimo surađivati sa specijaliziranim tvrtkama u obrambenoj industriji. Zainteresirani smo i za suradnju s azerbajdžanskim ministarstvom obrane ili za zajednički nastup na trećim tržištima", rekao je Bogomir Hren iz Atira.

Na gospodarskom forumu sudjelovale su tvrtke Atir, Enigma Aviation Travel, GEO-TEO, IND-EKO, Končar, Podravka, Tehno Filter, Potestas, Telecor i Velox. Ukupna robna razmjena između RH i Azerbajdžana u 2018. iznosila je 407 milijuna dolara što je porast od 62% u odnosu na 2017. Izvoz je u 2018. iznosio 980 tisuća dolara, što je rast od 25%, dok je uvoz iznosio 406 milijuna dolara, što je rast od 62%. Glavno bogatstvo Azerbajdžana leži u bogatim rezervama nafte, prirodnog plina i velikom poljoprivrednom potencijalu na koji pozitivan utjecaj imaju povoljni klimatski uvjeti.