Aktivnosti Odjela za ZND i CEFTA tržišta su usmjerene na gospodarske odnose sa zemljama bivšeg SSSR-a i CEFTA-e.

Odjel pruža pomoć i podršku hrvatskim tvrtkama pri izlasku na tržišta navedenih zemalja, a neke od najznačajnijih aktivnosti su:

  • Pronalazak potencijalnih poslovnih partnera na navedenim tržištima sukladno zahtjevima članica;
  • Organizacija međunarodnih poslovnih susreta i gospodarskih delegacija na navedenim tržištima i u RH vezano za ista;
  • Izrade analiza tržišta ZND i CEFTA zemalja i informativnih materijala o njihovoj poslovnoj i investicijskoj klimi;
  • Organizacija edukacija i seminara o uvjetima poslovanja na tržištima pojedinih zemalja prema interesima članica;
  • Uspostava kontakata i suradnja s inozemnim institucijama i diplomatskim predstavništvima na tržištima ZND i CEFTA zemalja;
  • Koordiniranje rada Poslovnog vijeća za gospodarsku suradnju s Ruskom Federacijom.

Kada je riječ o zemljama bivšeg SSSR-a, jedna od najvažnijih gospodarskih asocijacija je Euroazijska carinska unija koja obuhvaća jedinstveni trgovinsko-carinski prostor u koji su uključene Rusija, Bjelorusija, Kazahstan, Armenija i Kirgistan, što predstavlja površinu od 20 milijuna km² sa 182,7 milijuna stanovnika.

Odjel pruža hrvatskim tvrtkama podršku pri ulasku na tržište Euroazijske unije savjetima koji se odnose na složene propise vezano za izvoz proizvoda, carinske tarife i procedure, potrebne deklaracije i certifikacije proizvoda.

Od svih zemalja ZND-a i bivšeg SSSR-a najvažnije za hrvatske tvrtke je tržište Ruske Federacije, na kojem konstantno radi više od 20 hrvatskih tvrtki. Tržište Ruske Federacije je tradicionalno za mnoge hrvatske proizvode, naročito iz područja farmaceutike, brodogradnje, prehrambeno-poljoprivrednog sektora, strojogradnje i opreme te turizma.

Kao potpora hrvatskim tvrtkama pri nastupu na ruskom tržištu u HGK je formirano i Vijeće za gospodarsku suradnju s Ruskom Federacijom, čiji uži tim čine predstavnici hrvatskih tvrtki iz najzastupljenijih gospodarskih grana u robnoj razmjeni Hrvatske i Rusije, a to su farmaceutika, poljoprivredno prehrambeni sektor, elektro i auto industrija te energetika.

Ostale zemlje bivšeg SSSR-a koje nisu u sastavu Euroazijske unije su: Azerbajdžan, Gruzija, Moldavija, Turkmenistan, Tadžikistan, Ukrajina i Uzbekistan.

Predstavništvo HGK u Moskvi stoji na raspolaganju svim hrvatskim tvrtkama koje rade na ruskom tržištu ili planiraju svoje aktivnosti na njemu.


CEFTA.jpg
Izvor: CEFTA.


CEFTA je tržište zemalja koje su povezane Srednje-europskim ugovorom o slobodnoj trgovini koji je utemeljen Višegradskom deklaracijom iz veljače 1991. godine. Osnovna svrha ugovora je smanjenje ili potpuno ukidanje carina među zemljama članicama CEFTA-e s ciljem usklađivanja zakonske regulative koja se odnosi na poticanje konkurencije, suradnju i protok informacija, smanjenje i ukidanje carina.

Dva najvažnija hrvatska izvozna tržišta u okviru CEFTA-e su Srbija i Bosna i Hercegovina, koje ulaze u pet najvećih vanjskotrgovinskih partnera RH, s udjelom od 21% od ukupne vanjskotrgovinske robne razmjene RH sa svijetom. 

Dok je ranije CEFTA obuhvaćala prostor od Baltičkog mora do Jadranskog i Crnog, vremenom se sastav članica mijenjao uslijed ulaska nekih od zemalja u EU, te danas asocijaciju čine: Albanija, Bosna i Hercegovina, Crna Gora, Kosovo, Sjeverna Makedonija, Moldavija i Srbija.

HGK ima otvorena predstavništva u Beogradu, Sarajevu i Ured u Mostaru.