Objavljeno: 28. 06. 2018. , Ažurirano: 10. 10. 2018.

Obavještavamo članice da je od 1. srpnja 2018. na snazi nova procedura za podnošenje zahtjeva za vizu za Narodnu Republiku Kinu.

Dopis Veleposlanstva NR Kine u Zagrebu prenosimo u cijelosti: 

Veleposlanstvo Narodne Republike Kine u Republici Hrvatskoj obavještava da će, počevši od 1. srpnja 2018., u upotrebi biti elektronički obrazac za podnošenje zahtjeva za vizu, a vrijeme podnošenja zahtjeva dogovarat će se putem interneta.

Podnositelji zahtjeva za vizu trebaju dogovoriti vrijeme predaje dokumenata putem interneta i popuniti obrazac za vizu (na adresi https://cova.cs.mfa.gov.cn).

Veleposlanstvo više neće prihvaćati zahtjeve za vizu bez prethodno dogovorenog vremena primanja i obrasce zahtjeva za vizu koji su popunjeni rukom.

Svi podnositelji zahtjeva za vizu moraju imati ispisanu stranicu o potvrdi i elektronički obrazac te ih potpisati. Podnositelji zahtjeva za vizu osobno moraju predati stranicu o potvrdi, obrazac, putovnicu i ostale potrebne dokumente u Veleposlanstvo.

Sukladno zakonima i propisima Narodne Republike Kine, Veleposlanstvo Kine u Hrvatskoj od 21. kolovoza 2018, kreće s implementacijom politike davanja otisaka prstiju, uzimanje i pohrana otisaka 10 prstiju ruku, svakog aplikanta za kinesku vizu iz Hrvatske, s iznimkom sljedećih osoba:

1)    Osobe mlađe od 14 godina i osobe iznad 70 godina starosti;
2)    Osobe koje posjeduju diplomatsku putovnicu ili ispunjavaju uvjete za izdavanje kineske diplomatske, službene ili posebne (courtesy) vize;
3)    Osobe koje već imaju kinesku vizu izdanu od strane Veleposlanstva Narodne Republike Kine u Hrvatskoj u zadnjih 5 godina u istoj putovnicu i dali su otiske prstiju;
4)    Osobe bez prstiju ili osobe čiji otisci ne mogu biti pohranjeni.

Pohrana i uzimanje otisaka je tehnička mjera Kine koja je usvojena u skladu s razvojem internacionalne tehnologije pri izdavanju viza.

Cilj je poboljšanje sustava za skupljanje osobnih podataka o aplikantima za vizu, koji neće povećati prag viznih prijava.

 

Molimo da za sva dodatna pitanja kontaktirate direktno Veleposlanstvo NR Kine u Zagrebu:

VELEPOSLANSTVO NR KINE U RH
MLINOVI 132, ZAGREB
e-mail: veleposlanstvo.nr.kine1@zg.t-com.hr
tel. 01/46 37 011