Vrijeme održavanja: 13.05.2019.

Potpredsjednik Hrvatske gospodarske komore za međunarodne poslove i EU Ivan Barbarić danas je u HGK primio predstavnike Shangahi Municipal Commission of Commercea – izaslanstvo predvođeno Zhang Guo Huaom, glavnim ekonomistom.

Zhang Guohua.jpgZhang Guo Hua, glavni ekonomist; Izvor: HGK

 

Nakon kratkog predstavljanja obiju institucija, razgovaralo se o mogućim oblicima buduće suradnje. Obje strane prepoznale su značaj i rade na daljnjem produbljenju ekonomskih i trgovinskih odnosa te povećanju međusobnih investicija, a održani politički sastanci u Dubrovniku u sklopu suradnje 16+1 otvorili su put još boljoj ekonomskoj suradnji. Mogućnosti postoje u razmjeni znanja u području turizma s obzirom na to da Hrvatska na godišnjoj razini prima znatno veći broj stranih turista od Šangaja. Hrvatska inovativnost u raznim gospodarskim sektorima proizvodi i pruža brojne nišne proizvode i usluge koji mogu konkurirati i na zahtjevnom kineskom tržištu, stoga su kineskoj strani tijekom sastanka pobliže predstavljene određene grane hrvatskoga gospodarstva. Hrvatska strana istaknula je interes i važnost pokretanja izravnoga avionskog leta na relaciji Hrvatska – Kine, točnije Šangaj, jer još bolja prometna povezanost za sobom povlači ne samo olakšano poslovanje, već i turizam i investicije.

Sudjelovanje HGK na China International Import Expou 2019 sljedeća je aktivnost planirana na kineskom tržištu, koja će pridonijeti produbljenju ekonomske i trgovinske suradnje između ovih dviju zemalja.

Obradović Ines, Barbarić Ivan, Dumičić Jelena.jpgVoditeljica Odjela za bilateralnu i multilateralnu suradnji Ines Obradović, potpredsjednik za EU i međunarodne poslove Ivan Barbarić i Viša stručna suradnica iz Pododjela za prekomorska tržišta Jelena Dumičić; Izvor: HGK