Vrijeme održavanja: 19.07.2016.

Objavljeno: 20. 07. 2016. , Ažurirano: 18. 10. 2016.

U utorak, 19. srpnja, predsjednik Hrvatske gospodarske komore Luka Burilović primio je sa suradnicima veleposlanika Kraljevine Španjolske u Republici Hrvatskoj Eduarda Aznara i izaslanika za gospodarstvo Jachína Márquez Péreza. Razgovaralo se o mogućnostima unaprjeđenja gospodarske suradnje koja između dviju zemalja nije dostigla željenu razinu, ni u području ulaganja, ni u području trgovine.

„Kao osnovu suradnje vidim, prije svega, područje istraživanja i razvoja. Ono bi moglo otvoriti vrata dugoročnim zajedničkim projektima. Trebamo koristiti dobre rezultate i iskustva te na tome temeljiti buduće aktivnosti“, izjavio je Burilović. S obzirom na značajnu suradnju Španjolske sa zemljama Latinske Amerike, hrvatska suradnja sa Španjolskom mogla bi značiti i iskorak naše zemlje na to veliko tržište.

U 2015. godini, ukupna robna razmjene između Hrvatske i Španjolske iznosila je 581 milijun eura, od čega na izvoz hrvatskih proizvoda otpada 198 milijuna eura (uglavnom su to proizvodi tekstilne industrije, otpadci od plemenitih metala i lijekovi), a na uvoz 382 milijuna eura (osobni automobili, meso, mekušci, agrumi i odjeća). Bilježi se i porast broja španjolskih turista u Hrvatskoj, viši od 14% (ukupno lani 213.000 gostiju iz Španjolske).