Vrijeme održavanja: 28.10.2019.

Objavljeno: 28. 10. 2019. , Ažurirano: 28. 10. 2019.

„Bugarska je vrlo važan i značajan partner Hrvatskoj, a politički i ekonomski odnosi dvije zemlje uvijek su bili prijateljski i bez otvorenih pitanja,“ rekla je Ines Obradović, direktorica Sektora za međunarodne poslove i EU Hrvatske gospodarske komore, na početku Poslovnih susreta hrvatskih i bugarskih tvrtki koji su se održali u Zagrebu.

Ines Obradović.jpgInes Obradović; Izvor: HGK

 

„Iako su nam bilateralni odnosi vrlo dobri, postoji prostor za intenziviranje te suradnje, posebice u gospodarstvu”, smatra Ines Obradović.

Genka Vasileva Georgieva, veleposlanica Republike Bugarske u Hrvatskoj, istaknula je da joj je želja stvoriti još bolju gospodarsku suradnju. „Unatoč višestrukom rastu robne razmjene dvije zemlje, potencijal suradnje na tržištu Europske unije kao i u svijetu još nije iskorišten”, dodala je bugarska veleposlanica.

Nj.E. gđa Genka Vasileva Georgieva.jpgGenka Vasileva Georgieva; Izvor: HGK

 

Blagovest Belev, voditelj bugarske poslovne delegacije ujedno i predstavnik tamošnje Pomorske Akademije, istaknuo je da je ovaj susret početak jačanja suradnje. “Velikoj većini delegacije je ovo prvi posjet Hrvatskoj. Do sada smo na istraživačkoj i znanstvenoj razini surađivali s učilištima u Hrvatskoj, no sada nam je želja napraviti iskorak i u gospodarskoj suradnji”, ističe Belev.

Blagovest Belev.jpgBlagovest Belev; Izvor: HGK

 

Na poslovnim susretima sudjelovali su predstavnici hrvatskih i bugarskih tvrtki i institucija iz područja poljoprivrede i prehrambene industrije, elektroindustrije, brodogradnje, pomorskog prometa, industrije namještaja, znanstveno-istraživačke djelatnosti te osiguravajućih društava.

Robna razmjena Hrvatske i Bugarske u prošloj godini dosegla je gotovo 300 milijuna eura i bilježi rast u posljednjih pet godina. Hrvatski izvoz iznosio je 105 milijuna eura, a uvoz iz Bugarske 190 milijuna. Prostor za rast te suradnje moguće je očekivati posebice na području poljoprivredne proizvodnje, energetike i infrastrukture, kao i u zajedničkim nastupima na trećim tržištima.