Vrijeme održavanja: 13.11.2019.

Objavljeno: 13. 11. 2019. , Ažurirano: 13. 11. 2019.

„HGK već godinama podupire širenje poslovanja naših članica u Rusiju upoznavajući ih s poslovnim specifičnostima pojedinih regija. Novosibirska oblast može puno ponuditi poduzetnicima koji se odvaže na iskorak na to daleko i Hrvatima još uvijek egzotično tržište. Vodeće industrije su im zrakoplovstvo, energetika, proizvodnja tekstilnih i poljoprivrednih strojeva, elektroničkih komponenata i uređaja te metalurgija. Industrijska proizvodnja nam je dosta kompatibilna i uvjeren sam da će mnogi od vas pronaći isplative zajedničke projekte“, istaknuo je potpredsjednik HGK za međunarodne poslove i EU Ivan Barbarić na poslovnom susretu Hrvatska – Novosibirsk održanome danas u HGK. Nakon predstavljanja investicijskih mogućnosti u Hrvatskoj i Novosibirsku, održani su sastanci između 25 domaćih i ruskih tvrtki.

Ivan Barbarić.jpgPotpredsjednik Barbarić; Izvor: HGK

 

„Riječ je o kraju bogatom prirodnim resursima, s velikim rezervama plina, ugljena, boksita i drugih metala. Imaju ogromne šumske resurse i izvore mineralne vode te vrlo razvijenu i diversificiranu ekonomiju,“ rekao je Barbarić o ovoj ruskoj regiji.

Veleposlanik Ruske Federacije u Hrvatskoj Anvar Azimov je najavio međuvladinu komisiju Hrvatske i Rusije koja će se održati u Moskvi krajem studenog. „U sklopu komisije će se sastati i četiri radne skupine kroz koje ćemo definirati okvire buduće gospodarske i kulturne suradnje.

Anvar Azimov.jpgAnvar Azimov; Izvor: HGK

 

Općenito smo zadovoljni razvojem ekonomskih odnosa Hrvatske i Rusije koja je prošle godine iznosila 1,5 milijarde dolara, a nadam se da će ove godine premašiti dvije milijarde“, rekao je Azimov. „Gotovo 95 posto ruskog izvoza je izvoz ugljikovodika pa bismo željeli da se to diversificira. Do kraja godine se očekuje 200 milijuna dolara hrvatskog izvoza u Rusiju, ali to su i dalje male brojke. Sjećam se doba kad je taj izvoz dosezao i po 500 milijuna dolara“, naglasio je Azimov pa pozvao naše izvoznike da se aktivnije uključe na rusko tržište. „Konkurencija je velika, morate agresivnije promovirati svoje interese“, poručio je Azimov, istaknuvši da je HGK svojevrsna lokomotiva u razvoju odnosa Hrvatske i Rusije.

prevoditeljica, Suzana Knežević, Ivan Barbarić, Jurij Ivanovič Bernardskij i Anvar Azimov.jpgSudionici događanja; Izvor: HGK

 

Jurij Bernadskij, predsjednik novosibirske gradske Trgovinsko-industrijske komore je izjavio da je sada pravo vrijeme da podignemo gospodarsku suradnju na višu razinu. „Samo tijekom jedne godine je trgovinska razmjena novosibirske regije s EU-om narasla za više od 50 posto. Bruto regionalni proizvod nam je dosegao 18,5 milijardi dolara, a više od polovice je industrija visoke tehnologije“, pojasnio je Bernadskij.

Jurij Ivanovič Bernardskij.jpgJurij Ivanovič Bernardskij; Izvor: HGK