HGK uspješno prijavila projekt u okviru Erasmus+ programa

Objavljeno: 01. 06. 2016. , Ažurirano: 16. 09. 2020.

HGK je pred potpisom ugovora o sufinanciranju projekta u okviru Erasmus + programa namijenjenog jačanju uloge komora u pružanju pomoći MSP-ovima u uključivanju u sustav dualnog obrazovanja. Vrijednost projekta iznosi približno pola milijuna eura, a partneri su, uz Austrijsku federalnu gospodarsku komoru, i određene nacionalne institucije.

Svjesni potrebe gospodarstva za kvalificiranom radnom snagom koja će biti educirana u skladu s potrebama industrije, HGK je krenula u projekt koji ima za cilj okupiti sve zainteresirane poduzetnike koji se žele uključiti u dualni sustav obrazovanja, a ciljem dobivanja kompetentne radne snage ali i smanjenja nezaposlenosti mladih koja je u Hrvatskoj među najvišima u Europi.

Austrijska komora odabrana je kao glavni partner obzirom na iskustvo i znanje koje ima u provedbi sustava dualnog obrazovanja, a u okviru projekta hrvatski partneri trebali bi postati kompetentni savjetnici kako za poslodavce tako i za učenike i škole koje su zainteresirane uključiti se u model dualnog sustava obrazovanja. Po uzoru na austrijski model, ali uzimajući u obzir postojeći nacionalni zakonodavni okvir, razvit će se metode i kriteriji za odabir MSP-ova zainteresiranih za dualno obrazovanje kao i vodič za mentore u MSP-ovima. Planirano je i certificiranje mentora u okviru projekta.

Svrha projekta je u konačnici oformiti tim ljudi među partnerskim institucijama u Hrvatskoj koji će postati referentna točka za sva pitanja vezana uz sustav dualnog obrazovanja u Hrvatskoj te stvoriti bazu podataka poduzetnika i učenika zainteresiranih za sudjelovanje u takvom sustavu. U određenim europskim zemljama, primarno Austriji i Njemačkoj, koje bilježe i najniže stope nezaposlenosti mladih u EU, gospodarske komore centralna su točka za provedbu dualnog sustava obrazovanja koje podrazumijeva obrazovanje kroz rad.

 

web stranica projekta