Vrijeme održavanja: 16.05.2016. - 19.05.2016.

Objavljeno: 18. 05. 2016. , Ažurirano: 26. 08. 2016.

“Iran je širom otvorio vrata hrvatskim tvrtkama i na nama je da to iskoristimo. Raduje me što je TŽV Gredelj pred potpisivanjem velikog poslovnog ugovora, a to je samo početak. Nakon sankcija ovo je tržište žedno svih vrsta roba i usluga, a posebno je važno da nudi prostor suradnje i malima”, rekao je predsjednik HGK Luka Burilović otvarajući Iransko-hrvatski gospodarski forum u Teheranu na kojemu je sudjelovalo 70 hrvatskih i 150 iranskih gospodarstvenika.

S obzirom na velike infrastrukturne projekte koji se planiraju u Iranu, Burilović ističe kako nije nerealno da RH sudjeluje s 1% u njihovu ukupnom uvozu. U tom bi slučaju, tvrdi, naše gospodarstvo bilo bogatije za impresivnih 657 milijuna dolara. Predsjednica RH Kolinda Grabar Kitarović rekla je da dobra suradnja može dati pozitivan impuls ponovnom pokretanju suradnje između ekonomije Irana i EU, što je, osim za tržište EU bitno i za čitav Bliski Istok.

“Područja suradnje su razna, a razgovarali smo ovdje o tome i kako je nužno uspostaviti suradnju malih i srednjih poduzetnika kako bismo ojačali naša gospodarstva. Iran je dobro pozicioniran u regiji i može biti dobar strateški partner za plasman hrvatskih proizvoda kako u Iran tako i u zemlje regije. Uskoro ćemo posjetiti Hrvatsku. I tada ćemo, nadam se, ostvariti konkretne dogovore i suradnje. No, veza Hrvatske i Irana je dublja i ne želimo odnose samo na ekonomskoj razini nego i u obrazovanju, turizmu, kulturi”, rekao je predsjednik Iranske trgovinske, industrijske, rudarske i poljoprivredne komore Mohsen Jalalpour.

Vitomir Klasić iz Ivanićplasta vjeruje kako će dogovoriti poslovnu suradnju. “Imamo kontakte, poslali smo uzorke i nadamo se poslu od 200 do 300 tisuća eura, što je za nas male jako puno”, rekao je Klasić. “Iranska država primarno očekuje partnere koji su spremni investirati u zajedničke projekte i tu vidimo svoju priliku. Teško je očekivati klasične kupoprodajne ugovore. Skidanjem sankcija pojavljuju se i velike multinacionalke kao izravna konkurencija. Zato je bitno da Hrvatska pronađe modalitete financiranja velikih izvoznih projekata putem HBOR-a ili na neki drugi način”, smatraRoko Vuletić, predsjednik Uprave NCP Grupa Šibenik.

Predstavnici hrvatskih tvrtki posjetili su i iranska resorna ministarstva. “Obavili smo koristan sastanak u Ministarstvu zdravlja. Dogovorena je konkretna suradnja. Zainteresirani su za razmjenu informacija znanja, kontakta, tehnologija, znanosti”, kazala je Ilijana Palčec, pomoćnica ravnateljice Specijalne bolnice Arithera dodavši da će uskoro suradnja biti i konkretizirana te da je već najavljen sastanak ministarstava zdravlja i gospodarskih komora obaju zemalja koji će se održati za nekoliko mjeseci.

Reakcije gospodarstvenika su izrazito pozitivne. “Ocjenjujemo da su vrata otvorena, postoji interes za izgradnju tramvajske infrastrukture i prodaju naših niskopodnih tramvaja”, kaže Mirko Poljak iz Končara. Ina je već dugo prisutna na iranskome tržištu, a Niko Dalić kaže da imaju dobra iskustva i nisu imali nikakvih problema, no da se promijenio način ugovora koji je iranska strana imala prema naftnim kompanija. “Nadamo se da je to ugovor koji će ići u korist svim investitorima i da ćemo ispregovarati bolji ugovor nego što je bio do sada”, kaže Dalić.

Predsjednik HGK istaknuo je i kako od 10-ak milijuna turista koje daje Iran, njih oko 2 milijuna posjećuje Europu, a njihov udio u statistici dolazaka stranih gostiju u RH je toliko malen da ga se niti ne bilježi. “Hrvatska ima sav potencijal kojim može zadovoljiti kriterije iranskih turista. Uz sve prirodne ljepote u hrvatskom turizmu jedan od standarda sve više postaje posjedovanje halal certifikata, a halal turisti, poznato je, bolji su potrošači. Trebamo se snažnije promovirati na iranskom tržištu”, rekao je Burilović.

Iransko-hrvatski gospodarski forum održan je u sklopu službenog posjeta predsjednice RH Kolinde Grabar Kitarović Teheranu od 16. do 19. svibnja. Potporu ovom gospodarskom i međudržavničkom posjetu dali su i ministri gospodarstva Tomislav Panenić, obrane Josip Buljević te poduzetništva i obrta Darko Horvat.

Ukupna vrijednost robne razmjene Republike Hrvatske s Iranom u 2015. godini iznosila je 4.423.000 USD, odnosno tek 0,01%. Iran je jedna od rijetkih zemalja s kojom imamo suficit u robnoj razmjeni pa tako izvozimo gotovo sedam puta više nego što uvozimo, međutim i dalje je riječ o vrlo maloj robnoj razmjeni i nedovoljno iskorištenim mogućnostima koje nudi tržište od oko 80 milijuna stanovnika.