Vrijeme održavanja: 11.02.2020.

Turska gospodarska delegacija na čelu s ministricom trgovine posjetila HGK

Objavljeno: 11. 02. 2020. , Ažurirano: 11. 02. 2020.

"Još prije 25 godina formirano je Hrvatsko-tursko poslovno vijeće. Puno se promijenilo od tada. Samo je u posljednjih pet godina robna razmjena porasla za gotovo 27 posto. U prvih deset mjeseci prošle godine bilježimo značajan rast izvoza, od gotovo 22 posto", rekao je potpredsjednik HGK za međunarodne poslove i EU Ivan Barbarić, povodom posjeta turske gospodarske delegacije Hrvatskoj gospodarskoj komori i susreta dvadesetak hrvatskih i turskih poduzetnika u sklopu posjeta ministrice trgovine Republike Turske Ruhsar Pekcan Hrvatskoj.

Ivan Barbarić, Vitomir Klasić.jpg
Ivan Barbarić, potpredsjednik HGK za međunarodne poslove i EU, i Vitomir Klasić, predsjednik Komore Zagreb i supredsjedatelj Hrvatsko-turskoga poslovnog vijeća; Izvor: HGK.


Barbarić je istaknuo da je do nedavno interes turskih investitora prvenstveno bio prisutan u sektoru turizma. Očekuje da će se to nastaviti, no ističe da se gospodarska suradnja sve više diversificira. Tako su na sastanku sudjelovale i dvije hrvatske tvrtke, svijetli primjeri gospodarske suradnje s Turskom temeljene na suvremenoj tehnologiji te istraživanju i inovaciji.

Darko Horvat.jpg
Darko Horvat, ministar gospodarstva, poduzetništva i obrta; Izvor: HGK.


"Dakle, vidimo da pušu neki novi vjetrovi. Na nama je kao institucijama nastaviti raditi na okviru koji će tvrtkama omogućiti da nastave zdravim koracima koračati naprijed", naglasio je Barbarić.

Naime, Hrvatska M+ Grupa je krajem siječnja ove godine preuzela tursku tvrtku CMC, koja je najveći nezavisni izdvojeni kontaktni centar i pružatelj usluga upravljanja korisničkom podrškom u Turskoj s više od 4.000 zaposlenih.

Ruhsar Pekcan.jpg
Ruhsar Pekcan, ministrica trgovine Republike Turske; Izvor: HGK.


"Trenutno ta kompanija u Turskoj ostvaruje oko 40 milijuna eura prihoda. Grupa će kroz R&D razvijati dodatne usluge na turskom tržištu i pružati ih korisnicima u SAD-u, Americi i diljem cijeloga svijeta. Ovo je bilo naše najveće ulaganje do sada te time postajemo regionalni igrač," rekao je član Uprave Darko Horvat.

Poljoprivredni institut Osijek pak zajedno s turskom tvrtkom Tareks radi na projektu selekcijske stanice za oplemenjivanje bilja. Poslovanje se prvenstveno bazira na kulturi kukuruza, a aktivnosti se pokušavaju proširiti na lucernu, pšenicu, ječam, suncokret i sadnice voća. 

"Mi smo najveći izvoznici sjemena poljoprivrednog bilja bez genetskih modifikacija u Tursku. S vremenom, kroz proteklih 18 godina suradnje, razvili smo prijenos i transfer znanja, razvoja kultivara. S jedne strane izvozimo, a s druge kada izvezemo to sjeme visokih kategorija, tada od naših turskih partnera naplaćujemo licencu. Mi smo javno-znanstveni institut koji preko 90 posto svojih ukupnih prihoda stječe na tržištu. Mislim da je naš institut put i pokazatelj da se znanost i gospodarstvo međusobno potiču, a ne potiru," rekao je ravnatelj instituta Zvonimir Zdunić.

Predsjednik Komore Zagreb i supredsjedatelj Hrvatsko-turskoga poslovnog vijeća Vitomir Klasić istaknuo je da također postoje mogućnosti za nove poslove u industrijskoj kooperaciji na principima podugovaranja, npr. u automobilskoj industriji, za koju u Hrvatskoj imamo veći broj uspješnih tvrtki koje rade za najveće europske proizvođače automobila.

Sani Sener, Ismail Gulle, Ruhsar Pekcan, Darko Horvat, Ivan Barbarić, Vitomir Klasić.jpg
Sudionici susreta (s lijeva na desno): Sani Sener, Ismail Gulle, Ruhsar Pekcan, Darko Horvat, Ivan Barbarić i Vitomir Klasić; Izvor: HGK.


Ministar gospodarstva, poduzetništva i obrta Darko Horvat osvrnuo se na to kako biramo one koje zovemo u Hrvatsku. "Zovemo one koji nam daju priliku napretka gospodarskih odnosa, a s Turskom su u 2018. i 2019. brojke u velikom plusu. Činjenica je da gospodarsku suradnju razvijamo dvostruko, i uvoz raste," rekao je Horvat. Za Hrvatsko-tursko poslovno vijeće istaknuo je da se vraća u onu dinamiku kakva je nekada bila, barem jedan ili dva događanja na razini nacionalnih gospodarstava kroz godinu te je najavio da će na ministričin poziv u devetom mjesecu otputovati u Izmir s gospodarskom delegacijom.

Ministrica trgovine Republike Turske Ruhsar Pekcan izrazila je nadu da će današnji susret proteći u jako dobroj i plodnoj atmosferi. Složila se s ministrom o ciljevima povećanja robne razmjene. "Očekujem puno prostora za nova ulaganja," rekla je ministrica, naglasivši da je cilj poziva hrvatske gospodarske delegacije u Izmir definiranje novih potencijalnih sektora za ekonomsko povezivanje Hrvatske i Turske, pored već aktualnih kao što su turizam i automobilska industrija.