Odlukom talijanskog premijera karantena je proširena na cijelu Italiju

Objavljeno: 10. 03. 2020. , Ažurirano: 11. 03. 2020.

Direktiva ukratko predviđa: (...)

 • specijalne upute za kontrolu koja se odnosi na ograničavanje slobode kretanja na fizičke osobe pri ulasku i izlasku te unutar teritorija s posebnim strožim mjerama:
  • Kretanje se omogućuje samo radi odlaska na posao ili ako je to zbilja nužno ili ako je zdravlje u pitanju, što se dokazuje popunjenom izjavom, čiji obrazac možete dobiti i od policije. Apsolutna zabrana kretanja, za koju nema iznimaka, predviđena je za osobe koje su ograničene mjerom karantene, odnosno koje su pozitivne na virus.
  • Kontrole poštovanja ograničenja kretanja odvijat će se prema pravilima velikih infrastruktura i transportnog sustava. Kada je riječ o autocestama i glavnoj prohodnosti vozila, prometna policija provodit će kontrole pregledavajući propisane izjave sudionika u prometu. Sličnu će kontrolu provoditi i policija i karabinijeri. 
  • Željeznička policija će uz suradnju osoblja državne željeznice, zdravstvenih ustanova i civilne zaštite usmjeravati putnike na ulazu i izlazu iz željezničkih stanica radi omogućavanja brzih provjera zdravstvenog stanja putnika pomoću uređaja Termoscan. Putnici će se kontrolirati i provjeavanjem njihovih izjava.
  • U zračnim će lukama mjesta koja se nalaze pod strožim mjerama putnici koji kreću na put biti podvrgnuti kontrolama. Provjeravat će se imaju li uz putnu kartu i navedenu izjavu. Iste će mjere biti poduzete za letove koji dolaze iz navedenih regija. Isključuju se iz ovih mjera putnici u tranzitu.
  • Za letove unutar Schengenskog prostora i izvan njega, u odlasku će izjave biti zatražene samo od onih koji imaju prebivalište ili boravište u područjima pod strožim mjerama. Za letove unutar Schengenskog prostora i izvan njega putnici u dolasku morat će navesti razlog dolaska.
  • Iste će kontrole biti usvojene u Veneciji za putnike brodova za kružna putovanja koji neće moći sići radi posjeta teritoriju već isključivo kako bi se vratili u mjesto prebivališta/boravišta.

 

Istinitost izjava bit će podložna daljnjim mjerama kontrole

Kazna za prekršitelje ograničavanja kretanja propisana je člankom 650. Kaznenog zakona – nepoštovanje mjere državne uprave, osim ako se ne utvrdi još gore kazneno djelo. Radi informiranja javnosti, snage javnog reda i mira obavijestit će sve subjekte o posljedicama koje može imati nepoštovanje navedenih normi koje mogu dovesti do terećenja i kaznenim djelom.