Vrijeme održavanja: 26.09.2016.

Objavljeno: 26. 09. 2016. , Ažurirano: 26. 09. 2016.

"Prošle su godine oko 65% ukupnih prihoda poduzetnika RH ostvarili poduzetnici iz Grada Zagreba, Zagrebačke i Splitsko-dalmatinske županije, dok su najveću dobit ostvarili poduzetnici iz Grada Zagreba, Istarske i Splitsko-dalmatinske županije i zajedno čine dvije trećine ukupne dobiti poduzetnika RH", istaknuo je predsjednik HGK Luka Burilović na II. Znanstvenom forumu Ekonomskog fakulteta u Osijeku, Kako potaknuti regionalni ekonomski rast i razvoj u RH, objasnivši da su brojke najbolji pokazatelj zašto nam je nužno povećanje regionalne konkurentnosti.

"U najmanjoj županiji – Gradu Zagrebu, ostvarena je trećina ukupnoga hrvatskog BDP-a i 15 je puta naseljeniji od najveće županije – Ličko-senjske, iako je osam puta manji", upozorava Burilović te nastavlja: "U centraliziranom fiskalnomu sustavu RH, na prihode središnje države odnosi se oko 90% proračunskih prihoda opće države, a upravljanje i korištenje potencijala najbolje se može obavljati regionalno." Dodaje i da je uloga lokalnih zajednica, dobro upoznatih sa svojim potencijalima, nezamjenjiva u ukupnom gospodarskom razvoju.

"Ovo je razdoblje idealno za povećanje konkurentnosti županija jer razvoj možemo financirati iz Europskog fonda u kojemu je dostupno 4,3 milijarde eura. Tako bismo oslabili val iseljavanja, što je bitno uzme li se u obzir da je RH lani napustilo gotovo 35 tisuća ljudi", kazao je predsjednik HGK. 

Guverner HNB-a Boris Vujčić kazao je da hrvatski BDP trenutno raste relativno snažno te da unatoč pozitivnim učincima na tržištu rada sve to skupa neće biti dovoljno ako se ne provedu reforme, za koje se pak čeka nova vlada. 

Potpisivanje_sporazuma_HGK&EFOS_800x450.JPG

Sporazum su potpisali predsjednik HGK i dekan EFOS-a; Izvor: HGK.

Na Forumu je potpisan Sporazum o znanstvenoj i stručnoj suradnji između Ekonomskog fakulteta u Osijeku i Hrvatske gospodarske komore.