Vrijeme održavanja: 17.02.2020. - 18.02.2020.

Održan Svjetski investicijski forum poslovnih anđela WBAF 2020

Objavljeno: 18. 02. 2020. , Ažurirano: 20. 02. 2020.

"Hrvatski startupi imaju puno dobrih ideja, čak i gotovih prototipa, a uz pomoć kvalitetnih investitora ti proizvodi mogu doći na tržište i početi donositi profit. Uvjeren sam da će ovaj forum i WBAF-ova platforma općenito pridonijeti tome da što više ulagača pronađe zanimljive prilike da oplodi svoj novac i pritom pomogne u realizaciji pametne poslovne ideje", rekao je potpredsjednik HGK za međunarodne poslove i EU Ivan Barbarić na Svjetskom investicijskom forumu poslovnih anđela WBAF 2020, koji se održava u Istanbulu 17. i 18. veljače.

WBAF 2020 najveći je događaj na svjetskom tržištu kapitala i investicija u tvrtke u ranim fazama razvoja. To je jedinstvena prilika ne samo za anđele investitore i fondove rizičnog kapitala, već i za donositelje javnih politika za razmjenu ideja o najboljoj praksi i suradnji.

U Istanbul je otputovalo desetak članova hrvatske delegacije među kojima je Ante Toni Debelić, osnivač startupa za mobilni uzgoj hrane Grow City. "Na forumu želimo ostvariti kontakte na području Bliskog Istoka i subsaharske Afrike. Sljedeći koraci su, nadamo se uz suradnju HGK, aktivirati te kontakte, s obzirom da se radi i o državnim institucijama te otvoriti kanale distribucije u tim regijama", izjavio je Debelić, a sličan cilj ima i Slaven Damjanović iz agrotech startupa eAgrar.

"Konferencija nam je otvorila vidike prema državama Bliskog Istoka i Afrike, što je za područje u kojem mi djelujemo jako zanimljivo. Uspostavili smo kontakte s osnivačima mnogih tvrtki, ali i potencijalnim investitorima. Nadamo se da ćemo kao rezultat toga na kraju ostvariti neke suradnje i organizirati pilot projekte koji će nam proširiti tržište", pojašnjava Damjanović.

Osnivač tvrtke Identity Consortium Robert Ilijaš smatra kako je WBAF-ov forum odlična prilika da se prezentiraju međunarodnom krugu angel investitora i tako prošire mrežu potencijalnih partnera za globalno širenje svoje platforme Identyum (aplikacije za dokazivanje identiteta). "Razgovarajući s globalnim fintech tvrtkama uviđamo koliko Hrvatskoj treba truda da dostignemo najrazvijenije tehnološke nacije", kazao je Ilijaš.

Stevica Kuharski, šef scoutinga fonda rizičnog kapitala Fil Rouge, naglašava da su investicije u ranom stadiju razvoja timova važan čimbenik u razvoju startup ekosustava. "Organizacije poslovnih anđela pomažu startupima i investitorima kako bi strukturirali međusobnu suradnju i koordinirali grupne investicije. Svaki ekosustav bori se sa svojim slabostima, od nedostatka poslovnih anđela, njihove neaktivnosti, nerazumijevanja tržišta i investicija u punom smislu te riječi. Međunarodne konferencije poput ove pomažu poslovnim anđelima i njihovim organizacijama da dobiju uvid u praksu ostalih i prenesu to znanje u svoje organizacije. Dobro posložene organizacije poslovnih anđela s aktivnim investitorima potrebne su hrvatskom startup ekosustavu i s nestrpljenjem očekujemo njihove nove investicije", izjavio je Kuharski.

"Glavni cilj EFSE fonda (Europski Fond za Jugoistočnu Europu) je potpora poduzetničkom ekosustavu, a WBAF vidimo kao platformu za razvoj ekosustava i umrežavanje. EFSE je predstavljen na panelu o inovativnim tehnikama koje mogu maksimizirati potencijal startupova. Vrlo je zanimljivo sudjelovati u razgovoru o kreiranju prijateljskog poduzetničkog ekosustava kroz angažman relevantnih dionika", kazala je Mejra Juzbašić Bajgorić, regionalna direktorica Finance in Motion koji je investicijski savjetnik EFSE fonda.

Dekanica Visoke poslovne škole PAR i senatorica WBAF-a za Hrvatsku Gordana Nikolić ističe kako su od samih početaka prepoznali važnost razvoja poduzetničkog razmišljanja i podupiranja startup ideja. "Višegodišnje iskustvo u organizaciji PAR poduzetničkog kampa, kao i aktivno sudjelovanje u razvoju startup zajednice pokazalo je koliko su investicije u početnoj fazi važan čimbenik. Razvijati cjeloviti u startup ekosustava gotovo je nemoguće bez sudjelovanja svih neophodnih dionika", objasnila je Nikolić.

HGK je s Poduzetničkim centrom Krapinsko-zagorske županije prije par tjedana potpisala Memorandum o suradnji WBAF-om Hrvatska koji je u siječnju ove godine otvorio svoj ured u Hrvatskoj. Glavni ciljevi Ureda su oživljavanje tržišta kapitala, ponuda novih financijskih instrumenata te poticanje na inovacije i poduzetništvo.

WBAF ured u Hrvatskoj dobio je na ovogodišnjem kongresu organizacije nagradu za WBAF ured najvećeg utjecaja u konkurenciji 9 ureda na svim kontinentima. "U godini koja je iza nas, rad ovog ureda postavio je Hrvatsku na globalnu kartu poduzetničkog i investicijskog eko sustava, a uspostavljene dobre prakse i programi hrvatskog ureda prenose se kroz WBAF mrezu svim zainteresiranim dionicima," rekla je visoka povjerenica WBAF-a za Hrvatsku Renata Brkić.

Direktorica WBAF-og hrvatskog ureda Helena Matuša poručuje kako je konferencija potvrda da je vizija ureda i njegova pozicija u hrvatskom ekosustavu ispravna. "Profilirani smo unutar WBAF-a u kojem djeluje preko 500 predstavnika više od 90 država svijeta kao ured koji je u 2019. godini kreirao dodanu vrijednost i pokrenuo promjene u Hrvatskoj. 2020. godina na razini WBAF-a donosi mnoge promjene i primjere dobre prakse, a WBAF Hrvatska planira ih kanalizirati prema hrvatskim tvrtkama", zaključila je Matuša.