Udruženje za informacijske tehnologije strukovno je udruženje osnovano u sklopu HGK nakon što su visokotehnološke tvrtke prepoznale Komoru kao organizaciju u sklopu koje mogu ostvariti svoj glavni cilj, unapređivanje vlastitog sektora. Udruženje, kao asocijacija članica Hrvatske gospodarske komore, ima kredibilitet predstavljanja ukupnog IT sektora u Hrvatskoj, svih 4.500 tvrtki registriranih za informatičke djelatnosti.

Misija Udruženja je: "Radimo na razvoju i stvaranju kvalitetne, profesionalne, ugledne i konkurentne IT industrije, koja će svojim radom značajno utjecati na uspješnost i konkurentnost hrvatske ekonomije i društva u cjelini. U svom radu promovirat ćemo izvrsnost, rad, znanje, profesionalnost, odgovornost, moralnost te etičnost tvrtki i pojedinaca."

Udruženje za informacijske tehnologije osnovano je na inicijalnoj Skupštini, održanoj 17. studenoga 2009.

Na Skupštini Udruženja, održanoj 15. prosinca 2015.,  za novog je predsjednika Udruženja izabran Nikola Dujmović, a za nove dopredsjednike Amera Zulić Vrabec, Plamenko Barišić, Tomislav Bronzin i Mate Krpan.  Izabrano je i novo 17-člano Vijeće.

 

Grupacija za razvoj računalnih igara

Grupacija za računalne igre osnovana je 15. travnja unutar Udruženja za informacijske tehnologije HGK te okuplja najznačajnije tvrtke koje se u Hrvatskoj bave izradom i izdavanjem računalnih programa namijenjenih interaktivnoj zabavi na svim platformama (osobna računala, igraće konzole, mobiteli i tableti).

U Hrvatskoj trenutno posluje dvadesetak tvrtki za izradu videoigara. Radi se o neobično velikom broju kreativaca i developera. Zato je jedan od glavnih ciljeva Grupacije za računalne igre omogućavanje njihovog daljnjeg rasta, stvaranje uvjeta za što ugodniji rad developera, kao i atraktivne klime za ulagače.

Domaći proizvođači računalnih igara izvoze 99% zabavnog softvera, što znači da je Hrvatska prepoznata na svjetskom tržištu koje po ukupnoj vrijednosti i prometu nadmašuje filmsku ili glazbenu industriju. S druge strane, videoigre – kao medij i biznis – u Hrvatskoj su nepravedno zapostavljene pa je rad Grupacije usmjeren i na podizanje svijesti u domaćoj javnosti i struci.

Prvi rezultati već su ostvareni i Hrvatska se redovito predstavlja nacionalnim štandom na najvećem sajmu videoigara, Gamescomu u Kölnu. Uz veliki interes za naše igre, zanimljivosti sa sajma uključuju i interes inozemnih visokokvalificiranih developera za hrvatske proizvođače kao poslodavce – iskustvo kojim se može dičiti još malo koji sektor u domaćem gospodarstvu.

Predsjednik Grupacije za računalne igre je Andrej Levenski (andrej@gamepires.com), tehnički direktor tvrtke Pandora studio.