Vrijeme održavanja: 24.10.2019.

Objavljeno: 28. 10. 2019. , Ažurirano: 29. 10. 2019.

U sklopu 23. Međunarodnog sajma SASO 2019 održana su 24. listopada dva značajna stručna skupa u suorganizaciji Hrvatske gospodarske komore – Konferencija o prihvatljivim investicijama u graditeljstvu na 12. Danu građevinara te okrugli stol Nova zakonska legislativa, e-Dozvola i učinkovitost u primjeni u sklopu 16. Dana arhitekata.

Na konferencija o prihvatljivim investicijama u graditeljstvu izlagali su: Mate Grbavac – Ministarstvo graditeljstva i prostornoga uređenja, Ana Markuz – Ministarstvo regionalnoga razvoja i fondova EU, Jurica Vojnović – Grad Split, Marijo Radevenjić – Splitsko-dalmatinska županija , Mladen Buljan – HGK - Županijska komora Split, Nikša Musulin – Pomgrad d.o.o., Josip Kuzmanić – Strabag d.o.o. i Nikša Jajac – Fakultet građevinarstva, arhitekture i geodezije.

Raspravljalo se o problematici primjene prihvatljivih investicija u niskogradnji, sanaciji otpada, visokogradnji, energetskoj obnovi i pametnom, kružnom gospodarenju prostorom i građevinama te o projektima Grada Splita – sanaciji odlagališta Karepovac, izdavanju građevinskih dozvola primjenom novih zakonskih odredbi i sustava e-Dozvola u Splitsko-dalmatinskoj županiji.

Na okruglom stolu ''Nova zakonska legislativa, e-Dozvola i učinkovitost u primjeni'' sudjelovali su Ivo Vojnović – Komora arhitekata Split, Jadranka Kiš – HGK, Jozo Vrdoljak – Privredni vjesnik, Damir Rako – Porticus d.o.o., Sandra Maretić – Splitsko-dalmatinska županija, Dinko Peračić – Fakultet građevinarstva, arhitekture i geodezije i Emil Šverko – Atelier Šverko i Šverko d.o.o.

1.jpgSudionici okruglog stola u sklopu 16. Dana arhitekata (s lijeva na desno): Ivo Vojnović (Komora arhitekata Split), Jadranka Kiš (HGK), Jozo Vrdoljak (Privredni vjesnik), Damir Rako (Porticus d.o.o.), Sandra Maretić (SDŽ), Dinko Peračić (FGAG) i Emil Šverko (Atelier Šverko i Šverko d.o.o.); Izvor: HGK


Razgovaralo se o refleksiji primjene nove legislative na upravljanje javnim prostorima grada, utjecaju legislative koja regulira planiranje u prostoru na investicije u gradu, primjeni jedinstvenog informacijskog sustav e-Dozvola u radu upravnih odjela županija, načinima olakšavanja postupka kod ishođenja dozvola i dr.

Svjesni da legislativa ima veliki utjecaj na mijenjanje okoline te da je istovremeno preduvjet za kvalitetan i održivi razvoj, namjera je bila na stručnoj razini jasno identificirati aktualne probleme, ali i definirati moguće prijedloge rješenja problema, što je od iznimne važnosti, kako za oporavak i daljnji razvoj djelatnosti, tako i za razvoj Splita, županije, šire regije i bolji životni standard svih građana.

2.jpgSASO 2019 - Veliki interes za stručne skupove u suorganizaciji HGK; Izvor: HGK