Vrijeme održavanja: 08.04.2019. - 13.04.2019.

Objavljeno: 11. 04. 2019. , Ažurirano: 12. 04. 2019.

Sektor za graditeljstvo i komunalno gospodarstvo HGK organizirao je posjet hrvatskih tvrtki najvećemu svjetskom sajmu građevinskih alata, strojeva i tehnologije te općenito najposjećenijem sajmu na svijetu – Bauma u Münchenu. Na sajmu koji se održava od 8. do 13. travnja, izlaže više od 3500 tvrtki na 614.000 četvornih metara gdje se očekuje oko 600.000 posjetitelja.

U izaslanstvu HGK sudjeluje 25 hrvatskih tvrtki s područja graditeljstva i arhitekture: Solid plus, Kro-grad, Stina Šibenik, Čolić, Gamabon, H.I.B., DG mont, Limaco proizvodnja, Safundžić elektrika i građenje, Stas, Sunce projekt, Techno domus, Za-grad-rad, BAB, Geloplast, Za sve, Brener, Kožul , Buturac građenje, Bučić gradnja, Jadrankamen Kaštela, GM konzalting i Novi stan. Već tijekom prvog dana posjeta sajmu ostvareni su mnogi poslovni kontakti hrvatskih tvrtki i stranih partnera.

"Posjet Baumi prava je stvar za male tvrtke. Niz godina idem s HGK na sajmove i zadovoljan sam organizacijom i odabirom događaja. Tvrtke trebaju biti u toku sa suvremenim tehonologijama, a to Bauma svakako pruža", zadovoljan je Ivan Hasan, direktor tvrtke HIB iz Sv. Ivana Zeline.

"Ovo je prava prilika za suradnju i upoznavanje s kolegama iz branše, praćenje svjetskih trendova, ali i za mogućnost razvoja poslovanja u inozemstvu", izjavio je Dražen Buturac, vlasnik građevinskog obrta Buturac gradnja iz Cernika, ujedno i dobrovoljni član HGK.

Zemlja partner sajma ove je godine Kanada. Naglasak je ovogodišnje Baume na građevinskim megatrendovima, poput telematike (umreženo koordinirano gradilište), autonomne vožnje (električna vozila – nulta emisija ugljičnog dioksida), daljinskog upravljanja tehnologijama građenja i automatizacije te novih građevinskih materijala, npr. tekstilnog betona.

Hrvatska tvrtka Tehnix d.o.o. koja se bavi proizvodnjom opreme za ekoindustriju iz Donjega Kraljevca izlaže na sajmu Bauma 2019.