Vrijeme održavanja: 08.03.2020.

Objavljeno: 09. 03. 2020. , Ažurirano: 10. 03. 2020.

Kongres poduzetnica 2020, najveće poslovno okupljanje žena u poduzetništvu Jugoistočne Europe, održan je peti put na Međunarodni dan žena, 8. ožujka, u zagrebačkom kongresnom centru Plaza te se potvrdio kao stjecište otvaranja novih poslovnih prilika, razmjene iskustava, želje za suradnjom i umrežavanjem, te podizanja znanja, kompetencija i vještina poduzetnica, ali i svih oni žena koje razmišljaju o poduzetništvu kao svom karijernom izboru.

Na otvorenju kongresa, potpredsjednica HGK za graditeljstvo, promet i veze Mirjana Čagalj, održala je motivacijski govor naslovljen: "Ja to želim, ja to mogu, ja to hoću!"

_DSF9755.jpg
Uzvanice i sudionice petog Kongresa poduzetnica 2020. Hrvatske i regije; Izvor: HGK.


"Jedan od boljih primjera ovoga stava s kojima smo se mogli susresti u posljednje vrijeme su cure aktivistkinje, sutra mlade žene, poduzetnice i gospodarstvenice. One su potvrda puta koje smo prošle nakon stoljeća neravnopravnosti. Kako izgleda ta mlada moderna žena? Ona nije pasivni promatrač. Ona pokreće promjene. Ima glas, ne da se smesti, zna tko je i zna kako pokrenuti druge. Te mlade žene svojom snagom vuku druge, motiviraju prestrašene, posramljuju neaktivne. Potvrda su našeg mentorstva, naše snage i moći u koju smo vjerovale", rekla je potpredsjednica Čagalj, te dodala: "Predugo nam se tijekom povijesti život samo događao, predugo smo bile rezultat naših okolnosti, a ne vlastitoga djelovanja. Sada ne samo da vlastiti život definiramo same, već imamo moć mijenjati svijet oko nas."

zajednicka fotografija 2kx682.jpg
Skupna fotografija sudionica i sudionika petog Kongresa poduzetnica 2020. Hrvatske i regije; Izvor: HGK.


Oličenje te moći, smatra Čagalj, bio je nastup Grete Thunberg na Svjetskom ekonomskom forumu u Davosu. "Hrabro je uperila prst u taj dominantno muški svijet i optužila ga za sebičnost, svijet u kojem je briga za profit, veća od brige za planet i veća od brige za svih nas. Glas 16-godišnje djevojčice bio je jači od glasa svjetskih ekonomskih vođa i stručnjaka", istaknula je Čagalj.

Mirjana Cagalj.jpg
Potpredsjednica HGK za graditeljstvo, promet i veze Mirjana Čagalj; Izvor: HGK.


"Samopouzdanje, snaga i smirenost, odlučnost i strast odlike su koje krase tu modernu ženu. I zato se glas moderne žene ne može više utišati. Glas moderne žene danas mijenja svijet. U taj glas ugrađena je svaka naša žrtva i svaka naša pobjeda, za što se svaka od nas na svojem put i na svoj način zalagala", poentirala je potpredsjednica Čagalj.

_DSF9795.jpg
Peti Kongresa poduzetnica 2020. Hrvatske i regije; Izvor: HGK.


Na svim kongresima do sada sudjelovalo je više od 500 poduzetnica iz Hrvatske te zemalja jugoistočne Europe, čime smo se sasvim opravdano, sadržajem i posjećenošću, svrstali rame uz rame najvećih europskih manifestacija namijenjenih poslovnim aktivostima žena na realnom tržištu.

Kongres organizira Ženski poduzetnički centar, najveća nevladina nepolitična asocijacija u Jugoistočnoj Europi koja okuplja poduzetnice i poduzetnike kao i sve one koji će to tek postati.