Objavljeno: 11. 09. 2020. , Ažurirano: 11. 09. 2020.

Hrvatska gospodarska komora pozdravlja donošenje Zakona o obnovi zgrada oštećenih potresom na području grada Zagreba, Krapinsko-zagorske županije i Zagrebačke županije. Novi Zakon, u odnosu na postojeće propise, smanjuje troškove, pojednostavljuje dokumentaciju i skraćuje vrijeme potrebno za njenu izradu.

"Zakon je prije svega konkretan u smislu financijske potpore države u obnovi koja je vezana i uz socijalne kriterije. Stvorena je podloga da se Zagreb i okolica obnove na stručan način i po visokim sigurnosnim, ali i konzervatorskim standardima. Predstoji nam inzistiranje na maksimalno transparentnom prikazu utrošenih javnih sredstava i na korištenju što je više moguće hrvatskih proizvoda u procesu same obnove. Zakon pruža potreban okvir, a HGK je napravila Katalog hrvatskih proizvoda koji se mogu koristiti u obnovi, no važno je da svi sudionici procesa obnove; projektanti, naručitelji i izvođači budu svjesni da ugrađujući hrvatsko grade našu ekonomiju i čuvaju domaća radna mjesta", poručuje potpredsjednica HGK za promet i graditeljstvo Mirjana Čagalj.

Katalog je izrađen s namjerom predstavljanja domaće proizvodnje naručiteljima roba i usluga s detaljnim informacijama o proizvodima, posebno prilikom pripreme natječajne dokumentacije. U katalogu je, u sklopu akcije Ugradimo hrvatsko, izrađena posebna kategorija proizvoda i tvrtki za obnovu od potresa u kojoj je upisano oko 1500 proizvoda.

U HGK podržavaju i utvrđivanje maksimalne cijene, a u skladu s time i liberalizaciju tržišta radne snage koja je nužna zbog cijene rada kao i nedostatka te iste radne snage. Dobro je i da postoji obveza nalaženja prostora za skladištenje građevnog otpada zbog očuvanja okoliša, a sam Zakon na primjeren i adekvatan način valorizira obnovu zgrada povijesne urbane cjeline grada Zagreba. Pozdravljaju osnivanje Fonda za obnovu kao jedinstvenog tijela koje će operativno provoditi sve radnje vezane uz obnovu. Smatraju pozitivnom i obvezu detaljnog informiranja javnosti o utrošenim sredstvima za sve one koji provode obnovu i plaćaju je javnim sredstvima. Poručuju kako podržavaju transparentnu, brzu i efikasnu obnovu uz uvažavanje svih gospodarstvenika s posebnim naglaskom na domaću proizvodnju te ističu da obnova može dati snažan zamah građevinskom sektoru. "Što više hrvatske proizvodnje bude uključeno u sanaciju, to će konkurentnija biti naša građevinska industrija", poručuje Čagalj.