Objavljeno: 04. 10. 2019. , Ažurirano: 04. 10. 2019.

Hrvatska gospodarska komora, na temelju iskaza interesa članica arhitektonske djelatnosti, organizira i sufinancira delegacijski posjet na 58. Međunarodni – La Biennale di Venezia 2019., planiran od 18. do 19. listopada 2019.

Venecijanski bijenale 2019. najstarija je manifestacija suvremene umjetnosti i jedno od najprestižnijih događanja na svijetu namijenjeno svima koji su uključeni u kreativne industrije (arhitekturu, dizajn, film, glazbu, kazalište). Posjetiteljima daje na uvid informaciju o umjetničkim trendovima i dominantnim temama, a godišnje privuče više od 600 tisuća posjetitelja.

Održava se na dvama, ambijentalno različitim lokalitetima u gradu. U Giardini della Biennale di Venezia, nalazi se 30 stalnih nacionalnih paviljona u kojima svaka od država izabire svog predstavnika koji projektom odgovara na temu imenovanoga kuratora Bijenala. U kompleksu Arsenale della Biennale di Venezia sam kurator Ralph Rugoff, umjetnički direktor Bijenala, predstavio je središnju tematsku izložbu, pozvane autore i projekte, neovisno o tome iz koje zemlje dolaze.

Ove se godine Bijenale održava pod nazivom May You Live In Interesting Times, a vrijedi uhvatiti djelić tih nadolazećih vremena.

Povjerenik  Hrvatskog nastupa na 58. Venecijanskom biennalu jest Ministarstvo kulture RH. U organizaciji Moderne galerije iz Zagreba, na 300 četvornih metara prostora, predstavljen je projekt Igora Grubića Tragovi nestajanja (u tri čina), koji dokumentira poslijeratnu hrvatsku tranzicijsku realnost.

Kao rezultat suradnje dvaju bratimljenih gradova Dubrovnika i Venecije, i Dubrovnik se predstavlja na Bijenalu u impozantnom prostoru Arsenala, Tesa 100, izložbom Mjesto isprekidanih odlazaka mladih autora Marijane Pende, Slavena Tolja i Izvora Pende.

Više informacija o 58. Međunarodnom – La Biennale di Venezia 2019. možete vidjeti ovdje.